Index Vakbarát Hírportál

Trump: Felfüggesztjük a palesztin segélyeket, ha nem ülnek le Izraellel

2018. január 25., csütörtök 18:46

A palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésével fenyegetett Donald Trump csütörtökön Davosban, ha nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel. Palesztin vezetők visszautasították az elnök kijelentését, írta az MTI.

Trump a 48. Világgazdasági Fórum szünetében találkozott Benjámin Netanjahi izraeli kormányfővel. Megbeszélésük után pedig kijelentette: a palesztinok semmibe vették az Egyesült Államokat, amikor nem találkoztak Mike Pence alelnökkel ez utóbbi minapi közel-keleti látogatásán.

Tiszteletlenül viselkedtek a múlt héten, amikor nem fogadták a mi kiváló alelnökünket. Százmilliókat adtunk nekik, és ezt a pénzt nem folyósítjuk többet, hacsak nem ülnek le és nem tárgyalnak a békéről.

Egyelőre nem világos, hogy Trump milyen támogatások felfüggesztéséről beszélt. Az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta több mint 5 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági segélyt nyújtott a palesztinoknak. 2008 óta az évi segély átlagosan mintegy 400 millió dollár volt, ennek javarészét fejlesztési projektekre fordították. Washington január közepén már bejelentette, hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millió dollárból.

Trump szerint Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése - amely felbőszítette a palesztinokat - a békefolyamat továbbvitele érdekében tett lépés volt. "A legnehezebb kérdés, amelyről tárgyalniuk kellett, Jeruzsálem státusa volt. Levesszük Jeruzsálemet a napirendről. Nem kell erről többet tárgyalnunk."

A palesztin elnöki hivatal szóvivője, Nabíl Abu Rudeina ismét elutasított minden alkudozást az amerikai közvetítésről, ha az Egyesült Államok nem vonja vissza tavaly december 6-án tett bejelentését Jeruzsálem státuszáról.

Az amerikai kormányzat továbbra is kizárja magát a tárgyalóasztaltól, ha nem vonja vissza azt a döntését, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.

Az amerikai elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államot elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként Tel-Aviv helyett. Izrael ezt már régóta szerette volna elérni. Az arab világ és a nemzetközi közösség további nagy része viszont bírálta a lépést. Trump bejelentése egyúttal szakítást jelentett azzal a több évtizedes amerikai állásponttal, hogy Jeruzsálem státusáról az izraelieknek és a palesztinoknak tárgyalások útján kell megállapodniuk. A palesztinok az Izrael által megszállt Kelet-Jeruzsálemet remélt független államuk fővárosává szeretnék megtenni.

Rovatok