Index Vakbarát Hírportál

Trump 24 millió dollárért cserélteti le az elnöki repülő hűtőit

2018. január 27., szombat 19:09

24 millió dolláros, vagyis közel hatmilliárd forintos szerződést kötött a Fehér Ház a Boeinggel, az elnöki különrepülő, az Air Force One hűtőinek lecserélésére. A különlegesen átalakított Boeing 747-es utasszállítón összesen öt, szigorú katonai előírásoknak megfelelő hűtő van (ebből kettőt cserélnek most le), ezek összesen 3000 adag ételt képesek tárolni. Ennek első hallásra nem sok értelme van, de a biztonsági előírás az, hogy annyi élelmet tudjon szállítani a gép, ami a teljes legénységnek és a maximális utaskapacitásnak három hétig elég legyen, napi háromszori étkezéssel számolva.

Az ijesztő összegű hűtőcsere kapcsán a Guardian felidézi, hogy közvetlenül a megválasztása után Trump mélyrepülésbe küldte a Boeing részvényárfolyamát egyetlen Twitter-üzenettel, amiben azt írta, 4 milliárdért épít a cég új elnöki különgépet, ami felháborítóan drága, és azonnal felmondja a szerződést. (A valóságban a Boeingnek akkor csak egy 170 milliós előszerződése volt az új Air Force One-ra.)

A 747-8-as modell listaára egyébként 350 millió dollár körül van, a gépet a különleges és egyedi biztonsági átalakítások drágítják meg, amiket a légierő ír elő.

Rovatok