Index Vakbarát Hírportál

Erdogan meg akarja tisztítani a török-szíriai határt

2018. január 28., vasárnap 19:19

A török hadseregnek sikerült elfoglalnia stratégiai jelentőségű Barszaja-hegyet a szíriai Kurd Népvédelmi Erőktől (YPG), de Recep Tayyip Erdogan szerint ez még csak a kezdet. A török elnök közleményben jelezte, hogy egészen addig fogják folytatni a támadásokat, míg meg nem tisztítják a török-szíriai határt az általuk terroristának tartott elemektől, írja az MTI.

A török haderő kilenc nappal ezelőtt nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított a kurdok által autonómnak kikiáltott körzetben. Ankara ezzel új frontot nyitott a 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban, és most az a célja, hogy a kurdok visszaszorításával úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken 30 kilométeres mélységben. Ennek megfelelően vasárnap a korábbiakhoz képest sokkal erőteljesebb tüzérségi támadásokat és légi csapásokat hajtott végre a török hadsereg. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a török csapásokban egy család mindhárom tagja életét vesztette, ezen kívül leromboltak egy történelmi jelentőségű műemléktemplomot. Az offenzíva megindítása óta eddig 42 polgári lakost és 144 kurd fegyverest öltek meg a törökök. 

Recep Tayyip Erdogan elnök vasárnap kijelentette, hogy keleti irányban tervezi folytatni egy szélesebb hadművelet keretében a katonai csapásokat. Ez egyébként érintené az YPG ellenőrzése alatt álló Manbídzsot, ahol a kurd milíciák mellett amerikai erők is állomásoznak. 

Rovatok