Index Vakbarát Hírportál

Most egy katonai akadémiát támadtak meg Kabulban

2018. január 29., hétfő 05:44

Fegyveres támadás ért egy katonai akadémiát az afgán főváros, Kabul egyik nyugati negyedében, egy katona meghalt, három megsebesült - számolt be hétfőn a védelmi minisztérium. Más források szerint két katona meghalt, tíz megsebesült. 

Egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselő azt mondta, hogy egy támadó felrobbantotta magát, egyet megöltek a biztonságiak, kettő pedig még mindig harcol. 

Daulat Veziri, a védelmi tárca szóvivője kijelentette: három katona megsebesült, az összecsapás még mindig tart.    

Egy a környéken lakó afgán katonatiszt név nélkül nyilatkozva elmondta, hogy 11 robbanást halott azóta, hogy a támadás megkezdődött helyi idő szerint hajnali öt óra után. "A robbanások rakétagránátoktól származhattak" - mondta.

Egy afgán újságírónak a környéken tartózkodók azt mondták, hogy egy éjjellátó készülékekkel felszerelt csoport hatolt be a Marshall Fahim Védelmi Egyetem épületeibe. 

A terrortámadás elkövetését az Iszlám Állam vállalta egy közleményében.

Tavaly októberben 15 katonaiskolás halt meg a brit erők segítségével korszerűsített akadémia kapujánál, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a létesítmény területéről kihajtó egyik autóbuszt.

Egy hónapon belül ez a negyedik nagyszabású fegyveres támadás az afgán fővárosban, ráadásul alig két nappal követi a Kabul kormányzati negyedében szombaton végrehajtott, a tálib lázadók által vállalt robbantásos merényletet, amelyben legkevesebb 103 ember vesztette életét és 235-en sebesültek meg. A borzalmas merénylet miatt az afgán kormány nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra.

Egy héttel korábban a kabuli Hotel Intercontinentalt támadták meg tálib szélsőségesek, az akkori terrorcselekményben 43 ember vesztette életét.

Rovatok