Index Vakbarát Hírportál

Rajtaütésszerűen elfoglalták Ádent, a jemeni kormányt beszorították az elnöki palotába

2018. január 30., kedd 13:04

A dél-jemeni szakadárok kétnapi harc árán keddre elfoglalták egész Ádent, és beszorították a nemzetközileg elismert kormány tagjait az elnöki palotába - írja az MTI nemzetközi hírügynökségekre hivatkozva. Az Arab-félsziget egyik legfontosabb kikötővárosában már az utolsó negyedet is elfoglalták, és teljesen bekerítették az elnöki palotát. A hírek szerint a támadók útját az Egyesült Arab Emírségek légicsapásai egyengették.

Ezek a lázadók ráadásul nem is az iráni támogatással évek óta függetlenségi háborút vívó húszik, akik az ország északnyugati részét ellenőrzésük alatt tartják, hanem a kormány szövetségesei. Az Egyesült Arab Emírségek által támogatott Déli Átmeneti Tanács lázadócsoport tavaly állapodott meg a szaúdi száműzetésben élő Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erőkkel a húszik elleni koalícióban, de a megállapodásnak most harckocsikkal és tüzérségi tűzzel vetettek véget. 

A Déli Átmeneti Tanács a hatvanas években létező független Dél-Jemen visszaállításáért fogott fegyvert, és azóta kapott erőre, hogy beállt mögé a szaúdi stratégiai célokkal szakító Egyesült Arab Emírségek.

A jemeni polgárháború hátteréről, az ott tanyát vert radikális szervezetekről itt olvashat, a polgárháború miatti szenvedésekről (köztük a XXI. század legnagyobb kolerajárványáról) pedig itt tájékozódhat.

Rovatok