Index Vakbarát Hírportál

Titkosított jelentés kiadásával próbálhatnak új frontot nyitni a republikánusok

2018. január 30., kedd 18:26

Megszavazta az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága – ami saját vizsgálatot is folytat a 2016-os elnökválasztás esetleges orosz befolyásolásának ügyében –, hogy tegyék közzé azt a korábban titkosított, republikánus politikusok által írt jelentést, amiben az oroszokkal kapcsolatos belső vizsgálatban visszaélésekkel vádolnák meg az FBI-t, írja a CNN.

Ezzel a húzással a republikánusok megpróbálhatják aláásni a párhuzamosan vizsgálódó különleges ügyész, Robert Mueller vizsgálatát és új frontot nyithatnak a Muellert kinevező igazságügyi miniszter-helyettessel, Rod Rosensteinnel szemben is. Mivel ebben a bizottságban többségben vannak a republikánusok, a demokraták által írt, szintén a témához kapcsolódó irat publikussá tételét viszont leszavazták. A szavazás után most Donald Trumpon múlik, hogy öt napon belül eldöntse, akarja-e publikussá tenni a republikánus dokumentumot, vagy sem.

A demokraták szerint ezzel csak az időt próbálja húzni a kormány azzal, és azért igyekeznek, hogy aláássák az FBI nyomozását és rontsák források és a vizsgálat hitelét. A demokraták által írt, továbbra is titkosított iratban egyébként arról írnak, hogy teljesen szabályos volt a vizsgálat a választásokkal és a feltételezhető orosz befolyással kapcsolatban.

A szavazás előtt Chris Wray, az FBI vezetője is átnézte a republikánusok jelentését, amivel kapcsolatban ténybeli hiányosságra és nemzetbiztonsági kockázatra hívta fel a figyelmet.

Az oroszügyi vizsgálathoz kapcsolódik, hogy hétfőn lemondott Andrew McCabe, az FBI helyettes igazgatója.

Trump az orosz befolyással kapcsolatos vizsgálatot hoaxnak és boszorkányüldözésnek nevezte, és a CNN információi szerint hajlik arra, hogy kiadja a republikánusok memóját. Viszont az igazságügyi minisztériumból már jelezték, hogy elképesztően meggondolatlan húzásnak tartanák, ha Trump úgy publikálná a dokumentumot, hogy azt előtte nem tudták tüzetesen átnézni. Ez a lépés komoly szakadékot nyithat a republikánusok között, hiszen miközben a Fehér Ház képviselői a dokumentum publikussá tételén dolgozó Devin Nunes bizottsági elnök mellett állnak, addig a szenátusban ülő republikánusok óvatosságra intettek korábban és kiálltak az igazságügyi minisztérium mellett.

Rovatok