Index Vakbarát Hírportál

Menekültügyben megvan az egyetértés az osztrákokkal

2018. január 30., kedd 14:08 | aznap frissítve

Ausztria és Magyarország egyetért abban, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, a bevándorlók kvóták szerinti elosztása pedig nem működik, erősítette meg közös bécsi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár. 

Orbán Viktor hivatalosan nem kétoldalú diplomáciai találkozóra érkezett, csupán munkamegbeszélésre. A Bécs felé tartó vonatról hétfőn egy olyan videót posztolt, amelyen azt mondta: Bécsben megállapodást akar kötni a migrációról, Ausztria és Magyarország megvédéséről és egymás megsegítéséről.  

A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján kedden délután a következők hangzottak el:

Orbán Viktor hétfőn este fél 7-kor vonattal érkezett Bécsbe. A találkozóra Rogán Antal és Balog Zoltán kísérte el. A miniszterelnök az éjszakát a bécsi magyar nagykövetségen töltötte. Orbán bécsi fogadása ellen tiltakozott az osztrák szociáldemokrata párt és a Zöldek európai parlamenti frakciója is. A Die Presse azt írta: a magyar miniszterelnök nem akarta kitenni magát kényes kérdéseknek, ezért Bécsben igyekezett elkerülni minden találkozást a sajtóval. Az interjúkérelmeket elutasították, egy hétfőre tervezett sajtóbeszélgetést pedig Kovács Zoltán lemondott. Orbán az osztrák kancellárral folytatott megbeszélése után sem akart a sajtó elé állni, de a nagy médiaérdeklődésre való tekintettel vendéglátója meggyőzte, hogy tegyenek közös nyilatkozatot, írta a Die Presse.  

Kurz és Orbán a munkaebéde után így mégis rendeztek egy sajtóeseményt, amelyen összesen négy kérdést engedtek föltenni a kancellárián tartózkodó ötven újságírónak. Magyar részről a közmédia és az Echo tévé kérdezhetett.

A Greenpeace osztrák aktivistái kedden hordókból állítottak piramist a kancellári hivatal elé, így követelnék a paksi bővítés leállítását. Érdekesség, hogy a paksi bővítést nemcsak a környezetvédő szervezet, hanem az osztrák kormány is ellenzi. Ezen kívül a kancellária oldalában néhány tucat fiatal EU-s zászlókat lengetve várta a magyar miniszterelnök és osztrák kollégájának találkozóját. 

Orbán Viktor kedden reggel Erhard Busek volt alkancellárral, a Közép-európai és a Duna-menti Intézet vezetőjével kezdte a napját. Ezután roppanós virsli és perecet evett Rogán Antallal a bécsi operaháznál. A DIe Press azt írta: Magyaországon már zajlik a választási kampány, Orbán már a bécsi útján is ehhez készít képeket, a vonatozással például a "hétköznapi polgár vagyok"-imázst közvetíti.  

Orbán d élután meglátogatja Christoph Schönborn bíboros, bécsi érseket, aki 2015-ben, a menekültválság idején azt mondta: "a menekültkrízis óriási alkalom arra, hogy a keresztények megmutassák hívő hozzáállásukat a muzulmánoknak, egyben saját hitüket is megismerjék".

A magyar miniszterelnök kedden délután tárgyal a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével, Heinz-Christian Strache alkancellárral, és a mérsékeltebbnek számító Norbert Hofer FPÖ-s infrastruktúraminiszterrel.

A tervek között szerepel, hogy kedden este a kormányfő még Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral is megbeszélést folytat a Hotel Sacherban.

Rovatok