Index Vakbarát Hírportál

Hadgyakorlatot tartott a mianmari hadsereg

2018. február 2., péntek 12:36

Húsz éve nem látott méretű hadgyakorlatot tartott a hadsereg a buddhista többségű Mianmarban pénteken, miközben a nemzetközi közösség visszatérően azzal vádolja, hogy a muszlim kisebbség elleni fellépésével súlyosan megsérti az emberi jogokat - írja az MTI. Az elmúlt 20 évben először fordult elő, hogy a gyalogság, a haditengerészet és a légierő együtt gyakorlatozott. A műveletekre Ranguntól délnyugatra, az Iravádi folyó térségében került sor.

A hadsereg hivatalos oldalán megjelent fotók szerint rakétaindításra alkalmas járművek, légvédelmi lövegek, harckocsik, helikopterek és vadászrepülőgépek is részt vettek a hadgyakorlatban. A műveleteket egy nappal azután tartották, hogy az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője, Li Jang Hi az etnikai kisebbségek - köztük a muszlim rohingják - tagjainak lemészárlásával vádolta meg a katonaságot.

A mianmari kormány által "katonai műveletekként leírt tevékenységek" "a dominancia, az agresszió és az etnikai csoportokkal szembeni erőszak példái" - állította Li.

Rovatok