Index Vakbarát Hírportál

Robbant a bomba, bukhat a Trump elleni FBI-vizsgálat

2018. február 2., péntek 20:14

Miután Donald Trump is rábólintott, az amerikai képviselőház - republikánus szavazatoknak köszönhetően - nyilvánosságra hozott egy eddig titkosnak számító feljegyzést, ami a hírszerzési bizottságban készült, és ami az FBI megkérdőjelezhető húzásairól szól a Trump-kampány orosz szálainak felderítésével kapcsolatban.

A memo konkrétan egyetlen dolgot kifogásol: azt, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda és az Igazáságügyi minisztérium a kétes hitelességű Steele-dosszié (melyet egy bevallottan Clinton által fizetett egykori brit titkosszolga állított össze) egyes állításaira hivatkozva kért lehallgatási engedélyt az egyébként messziről bűzlő - és Budapesten magyar kormánytagokkal is találkozó - Carter Page-re.

Márpedig egy amerikai állampolgár ellen a külföldi hírszerzési tevékenységet szabályozó, ún. FISA-program értelmében csak akkor lehet titkos nyomozást folytatni, ha széles körű és meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy külföldi kormányzat ügynöke. 

Trump Oroszország-ügyi külpolitikai tanácsadóját Donald Trump és csapatának illegális orosz kapcsolatait vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész mellett az amerikai Kongresszus két házában, a szenátusban és a képviselőházban is meghallgatták az oroszokkal való összejátszás ügyében.

Donald Trump azután oldotta fel az egyik republikánus bizottsági tag, Devin Nunes tanácsadói által írt feljegyzés titkos minősítését, hogy felháborodottan tweetelte ki:

Az FBI vezetése és nyomozói és az Igazságügyi Minisztérium átpolitizálta a nyomozás szent menetét.

Később pedig azt nyilatkozta: "Ez az ügy borzalmas, szégyen!"

Mértékadó elemzők körében meglehetősen nagy egyetértés uralkodik, hogy a nyilvánosságra hozatal és a nagy politikai felháborodás egyaránt a taktikusan haladó, és Trumphoz egyre közelebb jutó Mueller-vizsgálat hiteltelenítésére és ellehetetlenítésére szolgál. A republikánusok egy része és a Fehér Ház ugyanis Muellert a demokraták emberének állítja be, aki politikai "boszorkányüldözést" folytat Trump ellen. A Szövetségi Nyomozóirodának presztízsszempontból az sem jött jól, hogy - az ügytől függetlenül - pont a napokban mondott le a demokrata párti feleségéről is elhíresült helyettes igazgató.

A nyilvánosságra hozatal jogossága egyébként szintén vitatott:

Azaz lényegében ott tartunk, hogy egy vitatott gyakorlatot vitató dokumentumot vitatnak, és az elnök a saját minisztériumát szidja. Isten hozta az amerikai politikában!

(New York Times, BBC)

Rovatok