Index Vakbarát Hírportál

Katapultált az orosz pilóta, földet érve a pisztolyával lőtt tovább

2018. február 4., vasárnap 08:52 | aznap frissítve

Menekülő civileket bombázott az az orosz Szu-25-ös gép, amelyet szombaton lőttek le Idlíb tartományban, állítja a dzsihadista Haját Tahrír as-Sám szövetség. A gépet a szövetség fegyveresei lőtték le föld-levegő rakétával. 

A szír lázadók közleménye szerint az orosz gép  több másikkal együtt részt vett civilek elleni támadásban.  A civilek egy főútvonalon menekültek autókkal olyan falvakból, amelyeket a kormányhadsereg és a vele szövetséges Hezbollah libanoni szervezet fegyveresei lerohantak. Az orosz gépek légitámadásában hét civil meghalt az úton. Egy hasonló légitámadásban ugyanezen a napon meghalt öt civil Szarakeb városban is.

Az orosz gép pilótája katapultált. Amikor földet ért, a lázadók megpróbálták elfogni. A pilóta pisztolyt rántott és tüzet nyitott, ezért a lázadók lelőtték. Az orosz védelmi minisztérium is azt közölte, hogy a pilóta földet érése után "a terroristákkal vívott harcban" veszítette életét.  

Az eset a Dzsebhat as-Sám (a korábbi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágaként ismert an-Nuszra Front) ellenőrzése alatt álló területen történt. Ez a szervezet a  Haját Tahrír as-Sám szövetség vezető ereje. 

Az orosz légierő az eset után  nagy pontosságú fegyverrel mért légicsapást arra a körzetre, ahonnan a Szu-25-öst eltaláló rakétát indították. A lázadók rádiókommunikációjának lehallgatása alapján a Dzsebhat as-Sám 30 fegyverese meghalt.

Az orosz gép lelövésére reagálva az amerikai külügyminisztérium közölte szombat este: elhangzott az a vád, hogy az Egyesült Államok szállította a lázadóknak a rakétát, amellyel lelőtték a gépet. "Az Egyesült Államok semelyik szíriai lázadócsoportnak sem szállított vállról indítható föld-levegő rakétát" - jelentette ki Heather Nauert külügyi szóvivő.  

Rovatok