Index Vakbarát Hírportál

Két helyen is klórgázzal támadtak Szíriában

2018. február 6., kedd 15:19

Az ENSZ háborús bűncselekményekben illetékes szakértői vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint klórgázzal töltött bombákat vetettek be civilek ellen Szíriában az idlíbi Szarakib és a kelet-gútai Dúma településeken - közölte az MTI szerint kedden Genfben Paulo Pinheiro, a Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság elnöke.

A támadás az ellenzéki milíciák fennhatósága alatt álló, tavaly "de-eszkalációs zóná"-nak kijelölt Damaszkusz melletti Kelet-Gútában történt, és Pinheiro szerint 

kimeríti a polgári lakosság válogatás nélküli bombázásának és szándékos kiéheztetésének a nemzetközi bűntényét.

Egyébként a vizsgálatot megnehezíti, hogy a szíriai civil lakosság elleni támadásokban szintén jeleskedő Oroszország minden, a szíriai rezsim felelősségét megállapító jelentést megvétóz az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és nagy buzgalommal torpedózza meg az objektív felelősség megállapítását lehetővé tévő vizsgálatokat is.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező, és alapvetően megbízható információkat közvetítő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja közben kedden arról adott hírt, hogy a reggeli órákban Aszad légiereje legalább öt települést bombázott Kelet-Gútában. A légicsapások legkevesebb 16 ember életét követelték, négy gyerek is van a halottak között. A két, ellenzéki övezet ellen decemberben indult meg az orosz és iráni erők által támogatott kormányoffenzíva, ezzel néhány hónapos szünetet követően újraindult a szíriai polgárháború - amit azóta már az afrini kurdok elleni török támadás is súlyosbít.

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index tematikus Facebook-csoportjához!

Rovatok