Index Vakbarát Hírportál

Putyin szóvivője szerint ők senkit se fenyegetnek

2018. február 6., kedd 16:27

Nem szolgáltathat alapot más országoknak az aggodalomra, ha orosz fegyvereket orosz területre telepítenek, mert Oroszország senkit se fenyeget.

- jelentette ki az MTI szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában. Hogy milyen fegyverekről is van, szó, melyek senkit nem fenyegetnek? 9K720 Iszkander típusú rövid távú ballisztikus rakétákról, melyeket nukleáris robbanófejjel is felszerelhetnek, és melyeket - egy 2008 óta érő döntést véglegesítve - Kalinyingrádi enklávéba telepítenek.

A Balti-tenger partján fekvő, Lengyelország és Litvánia közé ékelődő területre szánt rakéták a hangsebesség 6-7-szeresével juttatják el néhány száz kilós robbanóanyagukat 420-500 kilométer távolságra - így Peszkov szavaival ellentétben komoly fenyegetést jelentenek az egész Balti régióra. 

Peszkov egyébként leszögezte, hogy Oroszországnak jogában áll a saját területére fegyvereket telepíteni, de azt javasolta, hogy az ügyben Vlagyimir Samanovot, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnökét faggassák, aki hétfőn bejelentést tett a telepítésről. Samanov nem közölte, hogy az Iszkanderekből mennyit és mennyi időre helyeznek el Kalinyingrád környékén. 

A képviselő azzal indokolta a rakétatelepítést, hogy a NATO megerősíti katonai infrastruktúráját az orosz határoknál - közben azt is leszögezte, hogy ezek az új objektumok automatikusan felkerülnek a megsemmisítendő célpontok listájára. Kalinyingrád megyébe az orosz katonai vezetés az Iszkanderek mellett Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket, valamint Bal és Basztyion típusú partvédelmi rakétákat telepített.

 

Rovatok