Index Vakbarát Hírportál

Megalakulhat az új német kormány, Orbán elvbarátja lesz a belügyminiszter

2018. február 7., szerda 10:49 | aznap frissítve

Véget ért szerda reggel Berlinben a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tárgyalása a közös kormányzás folytatásáról, és elkészült a koalíciós szerződés tervezete. Az új német kormányban a belügyminiszter Orbán Viktor menekültpolitikájának egyik legnagyobb támogatója lehet, a külügyminiszter viszont Orbán egyik legnagyobb bírálója. 

Először csak a német média (a Spiegel, az ARD, a Deutsche Welle) értesült a megegyezésről, de ennek tényét azóta hivatalosan is megerősítették. Ezzel lezárulhat a hosszú ideje tartó politikai bizonytalanság Németországban, amelyet a tavaly szeptemberi választások óta ügyvezető kormány irányít.

A Spiegel Online, a Bild című lap, a Deutschlandfunk országos közrádió és a ZDF köztelevízió egybehangzó értesülései szerint a csaknem 24 órán át tartó utolsó tárgyalási fordulón valamennyi nyitott kérdést sikerült tisztázni, így a minisztériumokat is elosztották a pártok között. Ezek között van néhány érdekesség:

A kormányalakítás következő lépése egy pártszavazás lesz az SPD-nél a koalíciós szerződés tervezetéről. A párt akkor léphet ismét koalícióra a CDU/CSU-val, ha a 463 ezer párttag többsége megszavazza a megállapodást. Erre három hetet szánnak. A kormány így március elejére alakulhat meg. 

A CDU/CSU és az SPD január 7-én kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat. Az egyeztetéseket már vasárnap be akarták fejezeni, de több kérdésben nem született megállapodás, így ráhúztak még pár napot. 

A választásokon ugyan Angela Merkel pártja győzött, de a CDU és a vele addig mnagykoalícióban kormányzó SPD támogatottsága is jelentősen csökkenűt az öt évvel azelőttihez képest. A szociáldemokraták akkor kijelentették, hogy ellenzékben akarnak megerősödni. Merkel így a Zöldekkel és a liberálisokkal kezdett koalíciós egyeztetésekbe, ezek azonban novemberben megfeneklettek, miután a liberálisok felálltak a tárgyalóasztaltól.

Ha a szociáldemokraták most nem tárgyaltak volna Merkellel, feltehetően új választást kellett volna kiírni. Ez még rosszabb eredményt hozhatott volna az SPD-nek és a CDU-nak is. 

A koalíciós egyeztetések első fordulója után készült 60 pontos dokumentum már előrevetítette, hogy a német kormány ezután jóval szigorúbb menekültpolitikát fog folytatni. Ezt tartalmazza a koalíciós szerződés tervezetének legutóbbi változata is.

Rovatok