Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea nagyszabású katonai díszszemlét tartott

2018. február 8., csütörtök 10:07

Észak-Korea nagyszabású katonai díszszemlét tartott csütörtökön hadserege létrehozásának 70. évfordulója alkalmából, egy nappal a dél-koreai téli olimpia megnyitója előtt - közölte egy dél-koreai kormánytisztviselő alapján az MTI.  Az észak-koreai állami tévé nem mutatott semmit az eseményből, és bejelentés sem hangzott el róla közvetlenül előtte, ennek ellenére Szöul tudni véli, hogy a díszszemlét a Phenjan központjában lévő Kim Ir Szen téren tartották meg délelőtti kezdettel.

North Korea is broadcasting the military parade from earlier today now on KCTV. Stay tuned for our full coverage and analysis. #JucheFest2018 #northkorea #dprk pic.twitter.com/fmkOMVwXNz

— NK NEWS (@nknewsorg) 2018. február 8.

Igaz, Észak-Korea januárban bejelentette, hogy február 8-án rendezi meg a katonai parádét, pedig a hadsereg megalapításának 70. évfordulója április 25-ére esik. Ez meglepte a nemzetközi közösséget, mert közvetlen előtte Phenjan látványos diplomáciai irányváltásba kezdett, megragadta a Dél-Koreában megrendezendő téli olimpia adta lehetőséget arra, hogy közeledjen Szöulhoz.

Elemzők szerint Phenjan ezzel a kettős játékkal akarja elfogadtatni magát de facto atomhatalomként. Elképzelhető, hogy így akarja elérni az ellene érvényben lévő ENSZ-büntetőintézkedések enyhítését, és éket verni az Egyesült Államok és Dél-Korea többi szövetségese közé - vélik.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség úgy tudja, hogy 13 ezer katona vett részt a szemlén, és 37 ezer civil tekintette meg.

Phenjan néhány órával a katonai díszszemle kezdete előtt közölte, hogy az észak-koreai delegáció nem akar találkozni az Egyesült Államok képviselőivel a phjongcshangi téli olimpia alkalmával.

Rovatok