Index Vakbarát Hírportál

Túlélők tüntettek a lengyel holokauszttörvény ellen

2018. február 8., csütörtök 19:52

Holokauszttúlélők tüntettek a vitatott lengyel törvénymódosítás ellen Lengyelország tel-avivi nagykövetsége előtt csütörtökön – írja az MTI az izraeli média híradása nyomán. A tudósítások szerint néhány tiltakozónak sikerült bejutnia a nagykövetség területére. A rendőrség vizsgálja az értesüléseket.

A nagy nemzetközi vihart kavart tervezet pénzbírsággal vagy akár három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja mindazokat, akik a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan bűnrészességgel vádolják a náci Harmadik Birodalom bűntetteiben. A törvény alól kivételt képezne a "művészeti vagy tudományos tevékenység". A rendelkezés az emberiesség, a béke elleni és a háborús bűncselekményekre is kiterjed.

"Egyetlen törvény sem törölheti el a történelmet"

– kiáltozta a több tucat idős, jórészt 90 év feletti tüntető.

Megszöktem Auschwitzból, de minden éjjel rémálmaim vannak attól, amit ott átéltem. Szégyelljék magukat... Sokan nem élték túl, és nem fogjuk elfelejteni, hogy a nácik lengyel földön mészároltak le minket

– idézte honlapján a Jerusalem Post izraeli napilap a 95 éves Salom Steinberget. Egy másik tüntető azt mondta, "a lengyelek semmit sem tettek, hogy segítsenek" nekik.

A nemzetközi felzúdulás ellenére a lengyel elnök –  korábbi ígéretének megfelelően  – kedden aláírta a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvény módosítását. Andrzej Duda egyúttal bejelentette: továbbítja a jogszabályt az alkotmánybíróságnak, amely utólagos normakontroll keretében tisztázni fogja, sérti-e a szólásszabadságot. Az új rendelkezések addig is életbe léptek.

A törvény diplomáciai válsághoz vezetett Izrael és Lengyelország között. Izraeli politikusok és történészek attól tartanak, hogy a jogszabály visszaélésekre ad lehetőséget. A tervezet hátteréről és történelmi csúsztatásairól ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok