Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun leváltotta vezérkari főnökét

2018. február 9., péntek 14:59

Leváltották Hvang Pjongszo észak-koreai hadsereg vezérkari főnökét - erősítette meg pénteken a KCNA észak-koreai állami hírügynökség az MTI-nek; ennek okát nem közölte, de a dél-koreai sajtóban már korábban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy korrupció miatt menesztették, és a helyére Kim Dzsonggak védelmi miniszter került.

A KCNA az előző napi nagyszabású észak-koreai katonai díszszemléről tudósítva Kim Dzsonggakot altábornagyként és a hadsereg általános politikai bizottságának vezetőjeként említette, ez a testület pedig az 1,3 millió fős katonaság csúcsszerve.

A dél-koreai hírszerzés a hét elején közölte, hogy az említett bizottságon belül lefolytatott vizsgálatokat követően leváltották Hvang Pjongszót, majd az észak-koreai kommunista párt egyik átnevelő központjába küldték. Sajtóértesülések szerint korrupciós vádak miatt történt ez.

Hét évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta Kim Dzsongun észak-koreai vezető tisztogatásokat hajtott végre a hadsereg vezetésében, és gyakran politikai tisztséget viselő családtagjain is csattant az ostor.

A phenjani rezsim csütörtökön, egy nappal a dél-koreai téli olimpia megnyitója előtt katonai díszszemlét tartott hadserege létrehozásának 70. évfordulója alkalmából. Észak-Korea januárban bejelentette, hogy február 8-án rendezi meg a katonai parádét, pedig a hadsereg megalapításának 70. évfordulója április 25-ére esik. Kim Dzsongun is részt vett a rendezvényen.

Rovatok