Index Vakbarát Hírportál

Meghívta Kim Dzsongun húga a dél-koreai elnököt

2018. február 10., szombat 09:06

Történelmi találkozón történelmi meghívót adott át Kim Dzsongun húga a dél-koreai elnöknek. Az 1953-ban lezárt koreai háború óta először járt a zárt kommunista diktatúrában élő ország vezetőjének családtagja a déli szomszédnál, ahol pénteken elkezdődtek a téli olimpiai játékok.

Kim Jodzsong levélben átadott meghívását a dél-koreai elnök elfogadta – írta az MTI a Yonhap hírügynökség nyomán.

Mun Dzsein csaknem három órán át tárgyalt Szöulban a téli olimpiára érkező észak-koreai politikai küldöttség négy vezetőjével, köztük az észak-koreai vezér húgával, aki a Koreai Munkapárt agitációs- és propagandaosztályának helyettes vezetője. 

A találkozó helyi idő szerint délelőtt 11 órakor kezdődött, és része volt egy ebéd, amelyet Mun Dzsein adott. A vendégül látott tisztségviselők között volt Kim Jongnam észak-koreai névleges államfő.

Az összesen 22 tagú észak-koreai politikai küldöttség pénteken, néhány órával a phjongcshangi téli olimpia ünnepélyes megnyitója előtt érkezett meg a dél-koreai fővárosba. Ezután elutaztak Phjongcshangba, ahol megtekintették a megnyitó ünnepséget.

Az esemény előtt részt vettek egy fogadáson, amelyet Mun Dzsein dél-koreai elnök adott, s amelyen mintegy húsz állam vezetői, illetve képviselői vettek részt, mintegy kétszázan. A rendezvényen az amerikai alelnök is részt vett, de Mike Pence, aki Mun Dzsein társaságában egy asztalnál ült volna a névleges észak-koreai államfővel, a BBC tudósítása szerint még a vacsora előtt távozott. Bővebben itt>>>

(Borítókép: AFP PHOTO / YONHAP)

Rovatok