Index Vakbarát Hírportál

Ötéves, rákos fia ellenére kiutasították

2018. február 11., vasárnap 17:19

Nem maradhat az USA-ban a mexikói Jesus Berrones, mivel az amerikai bevándorlási nyomozó és végrehajtó szerv, az ICE hétfőn visszavitetné Mexikóba, írja a Huffington Post. Az ügy azonban lényegesen furcsább egy sima kiutasításnál, a 30 éves, Arizonában élő Berrones ugyanis családos ember, a felesége amerikai állampolgár, ráadásul a a most ötéves fiuknál két éve leukémiát diagnosztizáltak, jelenleg kemoterápiát kap. 

Felesége szerint Berronest másfél éves korában hozták a szülei az USA-ba. 2006-ban, 19 évesen elkapták, amint hamis jogosítvánnyal vezetett. Ekkor kiutasították, azonban kétszer illegálisan visszatért az országba a családjához. 2016-ban meg is engedte az ICE Berronesnek, hogy beteg gyerekére való tekintettel legálisan az országban maradhasson, azonban most januárban ezt már nem támogatták. 

Pénteken ezért Berrones

bemenekült egy Phoenix-i keresztény templomba,

a Shadow Rock United Church of Christ (Shadow Rock-i Krisztus Egyesült Egyháza) gyülekezethez, ők ugyanis lehetőséget adnak a kiutasítás elől hozzájuk menekülő embereknek, hogy a templomban éljenek.

Az érintett templom a sivatagban. 

Az ICE ugyanis nem különösebben mer templomból elhurcolni embereket, "érzékeny" területnek nyilvánították ezeket, és kerülik, hogy ott tartóztassanak le bárkit. A templom papja, Ken Heintzelman tiszteletes szerint egyébként a gyülekezet az érvényes bevándorlási politikát és a végrehajtását is igazságtalannak tartja. A lap főleg Berrones ügyvédjének elmondása alapján írta meg a sztorit, Wilkes ügyvéd szerint pedig Berrones most templomban fog élni egy darabig. Addig Wilkes pedig megpróbálja elérni, hogy Berronesék ügye egy bevándorlási ügyekben illetékes bíró elé kerüljön, ugyanis 2006 óta nem kapott ilyenre lehetőséget a mexikói férfi.  

Rovatok