Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen álarcosok elfogták Miheil Szaakasvilit

2018. február 12., hétfő 14:41 | aznap frissítve

Ismeretlen álarcosok elfogták hétfőn Miheil Szaakasvilit, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzót, egykori grúz elnököt, írja az MTI.

A hír a politikus Facebook-oldalán jelent meg, és ukrán hírügynökségek is beszámoltak róla, videofelvételt is közzétettek a történtekről.

Szaakasvilit az általa alapított, Új Erők Mozgalma nevű párt irodája melletti étteremben fogták el. Az álarcosok három fehér, Volkswagen típusú busszal érkeztek a helyszínre. Az UNIAN hírügynökség szerint az álarcosoknál fegyverek is voltak.

Egy ideig nem lehetett tudni, hol lehet, de aztán a Tsn.ua ukrán hírportál értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy egy charterjárattal Kijevből Lengyelországba vitték.

„Nem kitoloncolás, hanem visszafogadás történt, a törvénysértő személy visszaszállítása abba az országba, ahonnan illegálisan érkezett Ukrajnába" – idézett a hírportál egy meg nem nevezett illetékest. Jurij Birjukov, az ukrán elnök tanácsadója, a védelmi miniszter munkatársa Facebook-oldalán megerősítette, hogy Szaakasvili már elrepült az országból.

A volt grúz elnök ellen Tbiliszi 2017-ben elfogatóparancsot adott ki hatalommal való visszaélés gyanújával, majd Ukrajnában államcsínykísérlettel gyanúsították meg, és megfosztották ukrán állampolgárságától. 2017. december 8-án őrizetbe vették, de később egy kijevi bíróság úgy döntött, hogy szabadlábon védekezhet.

Rovatok