Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai félidős választások is Oroszország célpontjai lehetnek

2018. február 13., kedd 20:24

Oroszország újabb lehetséges célpontot láthat a novemberi félidős kongresszusi választásokban, mondta a Washington Post szerint Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) a szenátus hírszerzési bizottsága előtt.

A globális fenyegetésekről tartott meghallgatáson részt vett Mike Pompeo, a CIA-, és Christopher Wray, az FBI igazgatója is.

Coats azt mondta, hogy Oroszország minden bizonnyal sikeresnek ítéli a 2016-ös elnökválasztás megzavarására tett lépéseit. Szerinte a félidős választásokba is megpróbál majd beleavatkozni többek között a közösségi oldalakon, hamis információk terjesztésével.

Coats felszólította a törvényhozókat, hogy tegyenek lépéseket az államadósság csökkentéséhez, amit a gazdaságra és a nemzetbiztonságra leselkedő közvetlen veszélynek nevezett.

A hírszerzési igazgató szerint az amerikai kormányzat célja a koreai helyzet békés rendezése, és ehhez a legkülönfélébb módokon a lehető legnagyobb nyomást gyakorolják Phenjanra. A szíriai helyzetet elemezve elmondta, hogy amerikai hírszerzési információk szerint Irán megpróbál állandó katonai támaszpontokat kiépíteni Szíriában, ahol külföldi síita harcosok egész hálózatát működteti.

A világűrbe telepítendő fegyverekkel kapcsolatban Coats utalt arra, hogy az oroszok és a kínaiak műholdak elleni fegyverei „valószínűleg az elkövetkező néhány évben már működésképesek lesznek", írja az MTI.

Rovatok