Index Vakbarát Hírportál

A német kormány ingyenessé tenné a tömegközlekedést

2018. február 13., kedd 19:24

A német szövetségi kormány azon gondolkodik, hogy ingyenessé tenné a tömegközlekedést  - ez derült ki egy kedden kiszivárgott levél szerint, amelyet az Európai Bizottságnak küldött a német kormány. Az EB környezetvédelmi ügyekért felelős tagjának, a máltai Karmenu Vellának küldött levélben a levegőminőség javításáról volt szó, ennek kapcsán merült föl, hogy ha ingyen lehetne használni a tömegközlekedést, akkor kevesebben autóznának, így pedig kevesebben pöfékelnék tele a levegőt. 

A kormány azt is vizsgálja, hogy hogyan lehet  az autóforgalom környezetszennyező hatását a közlekedési szabályok átalakításával csökkenteni, és tervezik, hogy a személyszállításban és az áruszállításban is bevezetnek új előírásokat.

A kancellária, a környezetvédelmi minisztérium és a közlekedési minisztérium közös levele szerint az újításokat öt városban - Bonn, Essen, Herrenberg, Mannheim, Reutlingen - próbálják majd ki, és a tesztek után döntenek az ingyenes tömegközlekedés és a többi tervezett átalakítás országos bevezetéséről.

Németországban a közösségi közlekedés egyre népszerűbb, a jegyekből és bérletekből származó bevétel tavaly 12,8 milliárd euró (4000 milliárd forint) volt, ami 3,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A közösségi közlekedési vállalatok a kiadásaik nagyjából felét fedezik az utasoktól beszedett pénzből. A használat ingyenessége esetén a jegy-, és bérletárbevétel kiesését közpénzből kellene pótolni. A Brüsszelnek megküldött levélről beszámoló német hírportálok szerint az ingyenes tömegközlekedés finanszírozásáról még nincsenek elképzelések.

   

Rovatok