Index Vakbarát Hírportál

Egy francia ügyvéd szerint egy 11 éves lány már elég idős ahhoz, hogy szexeljen

2018. február 14., szerda 14:49

Kedden bíróság elé állítottak egy 29 éves francia férfit, aki szexelt egy 11 éves lánnyal. A lány beleegyezett az aktusba, de a családja szerint ennek ellenére nemi erőszak miatt kellene elítélni a férfit, hiszen egy ilyen fiatal gyereket nagyon könnyű manipulálni, meggyőzni, hogy neki is jó lesz a szex. Franciaországban nincsen olyan törvényileg szabályozott beleegyezési korhatár, mint Magyarországon, és a mostani ügy miatt újra fellángolt a vita, hogy be kellene-e vezetni ilyet – írja a Guardian.

A beleegyezési korhatár a büntetőjogban az az életkor, amelynek betöltése után az egyén szabadon eldöntheti, hogy kivel szexel. Ez alatt nem beszélhetünk szabad akaratról, a magyar jogszabályok szerint – ahol a korhatár 14 év – tehát fenti francia esetben sem beszélhetnénk. De Franciaországban más a jogi környezet, ezért a 28 éves vádlottat nem nemi erőszakért állították a bíróság elé.

A védőügyvédjei azzal érveltek, hogy a férfi és a kislány közös beleegyezéssel ment fel a férfi lakására, és közösen döntöttek úgy, hogy lefekszenek egymással. Ráadásul a védencük "azt gondolta, hogy a lány legalább 16 éves". Azt is elmondták a védőügyvédek, hogy

"a lány 11 éves és 10 hónapos volt a bűncselekmény idején, tehát majdnem 12 éves", emiatt "már nem gyerek".

 Az áldozat családja felháborodott ezen, ők ragaszkodnak ahhoz, hogy itt nemi erőszakról van szó. Az őket képviselő ügyvéd szerint képtelenség egy gyerek esetén arról beszélni, hogy beleegyeznek a szexuáis együttlétbe, hiszen, nem tudják pontosan, hogy mi az. Franciaországban a nemi erőszak jogi meghatározása, hogy a szexuális aktus "erőszakkal, fenyegetéssel, kényszerítéssel vagy hirtelen meglepetéssel" történik. Ha a vádlottat szexuális zaklatásért ítélik el, akkor legfeljebb 5 év börtönbüntetést kaphat, nemi erőszak esetén a büntetés akár 20 évig terjedhet. A tárgyalást végül elnapolták, a bíró visszaküldte az ügyet az ügyészségre, hogy a vita tekintetében döntsön újból a vádemelésről.

Emmanuel Macron francia elnök dolgozik törvénymódosításon, mely alapján a francia jogba is bevezetik a beleegyezési korhatárt, de még nincs meghatáozva, hogy a módosítóban 13, 14 vagy 15 év lesz ez a korhatár. A kidolgozott javaslatot márciusban tervezik benyújtani.

Rovatok