Index Vakbarát Hírportál

Lezárják a Partot

2018. február 14., szerda 08:55 | aznap frissítve

A világ egyik leghíresebb és legszebb partvidéke a Maya-öböl a thaiföldi Koh Phi Phi Leh szigetén, mely azóta szerepel minden útikönyv KÖTELEZŐ-szekciójában, hogy Danny Boyle itt forgatta le Leonardo DiCaprio főszereplésével A Part című filmjét. A készítőket már a forgatás során is azzal vádolták, hogy megkárosították a Koh Phi Phi Leh-i ökoszisztémát. És bár a 2000-ben mozikba került film nem hagyott mély nyomot a filmtörténelemben, annyit elért, hogy a thaiföldi bakancslisták élére repítette a Maya-öblöt.

Helyi beszámolók szerint a hely már kora reggeltől kezdve megtelik a motorcsónakokkal érkező turistákkal, és az állandó tömeg, a szemét és a csónakokról a vízbe kerülő üzemanyag kikezdte az öböl korallzátonyait. Ezért a helyi hatóságok júniustól szeptemberig (ez ugye a főszezonon kívül eső 4 hónap) lezárják a partot a turisták előtt, hogy így segítsék a természet regenerálódását. Hasonló intézkedést 2016-ban is foganatosítottak, akkor a szintén a turisták alatt roskadozó Koh Tachai szigetét zárták le ideiglenesen.

De lehet, hogy ez a kötelező pihenő sem mentheti meg az érzékeny élővilágot. Thon Thamrongnawasawat, a bangkoki Kasetsart Egyetem kutatójának becslése szerint

a thai partok közelében lévő korallzátonyok 80 százaléka elpusztult.

Méghozzá elsősorban az ország GDP-jének a 18 százalékát adó, 2017-ben több mint 35 millió beutazót számláló turizmusipar miatt. Thamrongnawasawat szerint az optimális megoldás nem az ideiglenes pihenő, hanem a végleges lezárás lenne.

(Guardian)

(Borítókép:  Mikel Bilbao / VW PICS / UIG / Getty Images Hungary)

  Mondja el véleményét az Index tematikus Facebook-oldalán! Csatlakozzon!

Rovatok