Index Vakbarát Hírportál

Megvádoltak 13 oroszt az amerikai választásokba való beavatkozással

2018. február 16., péntek 19:37

Robert Mueller különleges ügyész irodája az ügyben összehívott vádesküdtszék döntése alapján vádiratot nyújtott be 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen, amiért azok beavatkoztak az amerikai választásokba 2016-ban, írja az amerikai média, köztük a CNN. Az amerikai igazságügyi minisztériumhoz tartozó ügyészi hivatal 37 oldalas vádiratát itt olvashatja (pdf, angolul). Noha az amerikai médiában rengeteg oknyomozó cikk és politikai nyilatkozat jelent meg a témában, és korábban az FBI, majd Mueller is régóta nyomoz, Trump környezetében is voltak vádemelések orosz kapcsolatok miatt, ez az első hivatalos vád a konkrét orosz választási beavatkozásról.

Mindannyiukat az Egyesült Államok kárára történő csalásra irányuló összeesküvéssel vádolják, hármójukat emellett számítógépes és banki csalásra irányuló összeesküvéssel, ötüket pedig személyiséglopással is. A vádlottak amerikai aktivistának adták ki magukat a neten, hamis online személyiséget és közösségi oldalakat építettek fel, amelyek amerikai közönséget céloztak megosztó témákkal.

A közlemény szerint 2014 elején a vádlottak a Szentpétervárról működő Internet Research Agency (Internetkutatási Ügynökség) égisze alatt már műveletekbe kezdett, hogy beavatkozzon az amerikai politikai rendszerbe, beleértve a két év múlva esedékes választásokat. Itt egyébként jó részletesen írtunk arról, mit csináltak. A mostani vád szerint dollármilliókból működtek, stratégiai céljuk volt a békétlenség szítása, a politikai rendszerbe vetett bizalom megingatása. Egyes jelöltekről lejárató információkat posztoltak, 2016 közepére pedig beálltak Trump mögé, Clinton ellenében. Hirdetéseket vásároltak, és a Trump-kampány ezzel kapcsolatban gyanútlan szereplőivel is felvették a kapcsolatot, hogy a politikai aktivitást koordinálják.

A vádirat szerint néhányan Amerikába utaztak, és amerikai számítógépes infrastruktúrát használtak, hogy az orosz tevékenységet fedezzék. Legkevesebb nyolc államban jártak, és egy meg nem nevezett amerikai személy segített nekik. Ez a személy azt tanácsolta nekik, hogy a választási "csataterekre" fókuszáljanak, mint például Colorado, Virginia és Florida.

A vádiratban szerepel az Internetkutatási Ügynökség tulajdonosa, a vendéglőmágnás Jevgenyij Prigozsin is, akit Putyin séfjeként szoktak nevezni. Ő tagadta a vádakat. "Az amerikaiak elég befolyásolhatóak, azt látnak, amit látni akarnak. Tisztelem őket, egyáltalán nem vagyok felháborodva, hogy a listán vagyok. Ha az ördögöt akarják látni, hagyjuk őket látni őt", közölte. Az orosz külügy simán abszurdnak nevezte a vádakat.

Trump az irat közzététele előtt kapott tájékoztatást, jelentette be a Fehér Ház. Arról nincs szó a vádiratban, hogy a próbálkozások megváltoztatták-e bármilyen módon a választások végeredményét. Trump aztán azt twittelte, hogy ez is bizonyíték, hogy nem volt összejátszás a kampánya és az oroszok között.

Egyelőre nem lehet tudni, a vádlottak közül ki melyik országban tartózkodik, így könnyen lehet, hogy közülük többen soha nem is állnak majd amerikai igazságszolgáltatás elé.

Robert Mueller volt FBI-igazgatót májusban nevezték ki „a 2016-os elnökválasztás befolyásolására irányuló orosz kormányzati erőfeszítések és más kapcsolódó ügyek" vizsgálatára. Mueller vizsgálata elsősorban a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges összejátszására összpontosít. Mueller júniusban Donald Trump amerikai elnök ellen is   vizsgálatot indított  az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanújával.

Rovatok