Index Vakbarát Hírportál

Nem akar lemondani a sajtótitkárát elcsábító ausztrál kormányfőhelyettes

2018. február 16., péntek 10:48

Válságba került az ausztrál kormánykoalíció azt követően, hogy kiderült, Barnaby Joyce kormányfőhelyettes viszonyt kezdett korábbi sajtótitkárával, aki jelenleg gyereket vár tőle, miközben felesége és négy gyermeke van. Joyce közölte, nem áll szándékában lemondani, és a dolgot magánügynek tekinti. A családjától azonban nyilvánosan is bocsánatot kért.

A kormányfő csütörtökön megdöbbentő hibának nevezte helyettese viszonyát, és megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal. A kormányfő bírálata alig burkolt felhívás volt Joyce-nak, hogy mondjon le tisztségéről. A mindössze egy fős többséggel rendelkező jobbközép kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Párt elnöke azonban a jelek szerint nem érzi úgy, hogy önként távoznia kellene.

A szenátus csütörtökön indítványozta, hogy Joyce mondjon le kormányfőhelyettesi pozíciójáról. A törvényhozók kezdetben nem szívesen bírálták a szókimondó, kisvárosi könyvelőből politikussá vált Joyce-t, de aztán egyre fokozódott rajtuk a nyomás, miután kiderült, hogy a szóban forgó sajtótitkár ráadásul két igencsak jól fizető állást is kapott, miután távozott a kormányfőhelyettes irodájából.

Rovatok