Index Vakbarát Hírportál

Törökországi puccskísérlet: először ítéltek életfogytiglanra újságírókat

2018. február 16., péntek 14:51

Két fontos hír is érkezett ma Törökország és a média helyzetével kapcsolatban. Elöljáróban annyi, hogy becslések szerint jelenleg 150 újságíró van bebörtönözve Recep Tayyip Erdogan illiberális államában. 

Először ítéltek életfogytiglanra újságírókat

Súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt pénteken egy isztambuli bíróság hat újságírót, mert az ítélet szerint előre tudtak a 2016-os puccskísérletről, és hatalomátvételre szólítottak fel - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A per hét érintettjéből a hat fogva tartott újságírót az alkotmányos rend megdöntésének kísérletében találták bűnösnek. A hetedik vádlottat felmentették.

A hatalomátvételi kísérlet utáni indult perekben katonákra szabtak már ki életfogytiglani szabadságvesztést, de újságírókra eddig még nem.

18 év börtönt kérnek a Die Welt munkatársára 

A török hatóságok szabadlábra helyezik a Die Welt című német lap egy éve bebörtönzött tudósítóját, Deniz Yücelt - jelentette pénteken a lap a tudósító ügyvédjére hivatkozva. A német külügyminisztérium megerősítette a hírt.

Az Anadolu török hírügynökség nem sokkal később jelentette, hogy elkészült a vádirat Yücel ellen, és az illetékes bíróság be is fogadta. Az ügyészek 18 évi börtönbüntetés kiszabását kérik rá.

A Die Welt először már megtörtént eseményként közölte Yücel szabadon bocsátását, de később pontosított, azt írta a Twitteren: a tudósító még nem hagyhatta el a börtönt. Ezután jelent meg az Anadolu információja.

Yücelt terrorizmus és kémkedés gyanújával, vádemelés és bírósági tárgyalás nélkül börtönözték be tavaly február 14-én. Erre a 2016 nyári puccskísérlet után kihirdetett rendkívüli állapot ad lehetőséget. Recep Tayyip Erdogan török elnök "ügynöknek" bélyegezte az újságírót, aki 2015-ben kezdte törökországi munkáját, és minden vádat tagadott.

Yücel német-török kettős állampolgár. Berlin többször követelte a tudósító szabadon engedését, és a Törökországban politikai okok miatt bebörtönzött más állampolgárai szabadon engedéséért is nyomást gyakorol Ankarára. Binali Yildirim török kormányfő, mielőtt csütörtökön Berlinben tárgyalt Angela Merkel kancellárral, utalt arra, hogy lesz előrelépés Yücel ügyében, de hozzátette, hogy a döntés a török bíróságok dolga, nem a kormányé.

A német külügyminisztérium szóvivője pedig arról számolt be, hogy Sigmar Gabriel miniszter is sokat tett a tudósító ügyében az utóbbi napokban és órákban. A német kancellár örömének adott hangot az újságíró szabadulása után. Angela Merkel hozzáfűzte: reméli, hogy a többi fogva tartott többi gyors bírósági eljárásra számíthat Törökországban.

Rovatok