Index Vakbarát Hírportál

Egy hónap alatt 6 százalékot esett Macron népszerűsége

2018. február 18., vasárnap 16:59

Emmanuel Macron francia államfő tetszési mutatója egy hónap alatt hat pontot esett vissza, jelenleg a franciák 44 százaléka elégedett a politikájával, írja az MTI az Ifop közvélemény-kutatóintézet felmérése alapján, amely a Le Journal du Dimanche című hetilapban jelent meg.

Az 1953 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével február 9. és 17. között készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 55 százaléka elégedetlen a kormány politikájával.

Macron népszerűségi indexe a tavaly májusi megválasztásakor 66 százalékos volt. Kedveltsége a nyár végére 20 százalékot esett vissza, azóta viszont fokozatosan nőtt az év végéig. Az államfő tetszési mutatója még decemberben és januárban is 50 százalék felett állt.

Népszerűsége az 50 és 64 év közötti korosztályban mintegy 10 százalékkal esett vissza feltehetően a nyugdíjra rakodó járulékok január 1-i megemelése miatt.

Frédéric Dabi, a felmérést végző Ifop igazgatója szerint a megtorpanás egyértelmű a kormányzat számára, ugyanis Édouard Philippe kormányfő tetszési mutatója is visszaesett a múlt havi 49-ről 46 százalékra.

Az elemző szerint az államfő megítélésében a vásárlóerő egyre nagyobb szerepet játszik. A társadalomban érezhető a csalódás amiatt, hogy a franciák többsége egyelőre nem érzi a vásárlóerő javulását, amelyet pedig folyamatosan ígér a kormány. Az ország tényleges átalakulásának reményét illetően is megjelentek az első bírálatok a közvélemény-kutató szerint.

Macron ugyanakkor még mindig sokkal népszerűbb, mint az elődei voltak ugyanebben az időszakban. A megválasztása utáni februárban Nicolas Sarkozy volt jobboldali elnök tetszési mutatója 38, Francois Hollande előző baloldali államfőé pedig 37 százalékon állt.

Rovatok