Index Vakbarát Hírportál

Máris összeszvasztikázták a lengyel nagykövetséget Izraelben

2018. február 19., hétfő 05:52

Horogkereszteket festettek fel ismeretlenek a lengyel nagykövetségre Izraelben, nem sokkal azután, hogy a lengyel kormányfő lényegében zsidó merénylőkről is beszélve kommentálta azt a lengyel törvényt, amely tiltja, hogy bárki a lengyel állam felelősségéről beszéljen a holokauszt kapcsán.

Mateusz Morawiecki a müncheni biztonságpolitikai konferencián nyilatkozta azt újságírói kérdésre, hogy 

a törvény alapján semmiképp sem büntetik majd, ha valaki kimondja, hogy akadtak lengyel elkövetők. Úgy ahogy zsidó elkövetők, orosz elkövetők, illetve ukrán elkövetők is akadtak, nem csak a németek.

A lengyel kormányfő szavait Benjamin Netanjahu felháborítónak nevezte. Az izraeli kormányfő szerint Morawiecki nem érti a történelmet és hiányában van minden együttérzésnek a zsidó nép tragédiája iránt.

Vasárnap este már több horogkeresztes falfirka jelent meg Lengyelország tel-avivi nagykövetségén. Az izraeli rendőrség nyomozásba kezdett.

Morawiecki később finomítani próbált szavain, kijelentve, hogy nem állt szándékában a holokauszt zsidó áldozatait megvádolni azzal, hogy részt vettek volna a Harmadik Birodalom bűntetteiben. Igaz, ezzel közvetve továbbra is fenntartotta, hogy a holokauszt elkövetői között lehettek zsidók is.

Rovatok