Index Vakbarát Hírportál

Uniós jogot sért Európa utolsó őserdejének ritkítása

2018. február 20., kedd 11:35 | aznap frissítve

Uniós jogot sért a lengyel hatóságok döntése, amellyel engedélyezték a faritkítás kiterjesztését a kontinens egyik utolsó érintetlen erdejének számító bialowiezai ősrengetegben - foglalt állást kedden az Európai Bíróság főtanácsnoka az MTI híradása szerint.

A döntés elkerülhetetlenül bizonyos védett fajok szaporodóhelyének pusztulását vonja maga után

- mutatott rá Yves Bot főtanácsnok.

A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő erdőség bizonyos részei szigorú védelem alatt állnak. A számos ritka állatfajnak, köztük nyolcszáz európai bölénynek és a kontinens legmagasabb fáinak otthont adó terület felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) világörökségi listájára is.

Az intenzív fakivágás tavaly májusban kezdődött, és a környezetvédők szerint veszélyezteti az erdőt, Varsó azonban azt állítja, hogy az intézkedés célja éppen az ősrengeteg pusztulásának megállítása. Az Európai Bíróság novemberben elrendelte a fakivágások azonnali leállítását, amíg nem születik meg az ítélet az ügyben. Az Európai Bizottság pedig tavaly kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben a kontinens utolsó érintetlen erdejének ritkítása miatt.

A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva javaslatot terjesszen a bíróság elé a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozóan. A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat a verdikt későbbi meghozatalakor, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

A lengyel környezetvédelmi tárca a hírre úgy reagált, hogy végre fogják hajtani az őserdő ügyében születő ítéletet.  Ugyanakkor újra azt állították, hogy Varsó összes eddigi lépése az uniós védelmet élvező bialowiezai őserdő ügyében arra irányult, hogy a területet minél jobb állapotban megőrizzék a jelenlegi és az eljövendő nemzedékek számára. Lengyelország állítása szerint az erdőség fáit szúbogár támadta meg.

A bialowiezai őserdőről és a fakivágások okozta károkról itt olvashat hosszabb cikket:

Rovatok