Index Vakbarát Hírportál

Kárpótlást kell fizetnie a fukusimai erőmű üzemeltetőjének egy 102 éves férfi halála miatt

2018. február 20., kedd 18:10

Kártérítés megfizetésére kötelezte a fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO vállalatot egy japán bíróság egy 102 éves férfi öngyilkossága miatt, aki nem tudta elviselni, hogy el kell hagynia otthonát az atomerőmű 2011. márciusi balesete után. Fukusima prefektúra egyik bírósága 15,2 millió jen (kb. 35,8 millió forint) kártérítés kifizetésére ítélte a vállalatot Okubo Fumio hozzátartozói részére, jelentette be a család ügyvédje.

A férfi volt a Fukusima 1. erőműtől 40 kilométerre fekvő Iitate falu legidősebb lakója. Azután végzett magával, hogy a kormány 2011 áprilisában elrendelte: az atomerőmű-baleset során sugárszennyeződést szenvedett térség lakóinak ki kell költözniük otthonaikból. „Túl sokáig éltem" – mondta a hozzátartozóinak, amikor az evakuálásról értesült.

A bíróság szerint a férfit az késztette öngyilkosságra, hogy a kötelező evakuálás miatt attól félt, a továbbiakban terhére lesz a rokonainak. A TEPCO-t korábban már elítélték két, evakuációra kényszerített fukusimai lakos öngyilkossága miatt.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő cunami elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül háromban megindult a fűtőanyag fúziója. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé, írja az MTI.

Rovatok