Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a szíriai kormánycsapatok konvoja a törökök által ostromlott területhez

2018. február 20., kedd 17:23 | aznap frissítve

Szíriai kormánypárti csapatok érkeztek a kurdok felügyelete alatt álló Afrínba, ami ellen Törökország indított offenzívát. A BBC szerint ezzel megnőtt a kockázata annak, hogy összecsapások robbannak ki Bassár el-Aszad erői és a törökök között.

Törökország január 20-án indította el az Olajág hadműveletet az Ankara által terrorszervezetnek tekintett, de az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet elleni harcban az Egyesült Államok szövetségeseként harcoló Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellen az észak-szíriai Afrínban. Ez feszültséget okozott Törökország és az USA között is.

Vasárnap érkeztek arról hírek, hogy Aszad erői segíthetik ki a kurdokat, és az odaküldött egységeik állásokat vesznek fel Afrínban. Egy kurd tisztviselő vasárnap azt mondta, hogy a katonai együttműködés nem vonatkozik a kormány és a szíriai kurdok politikai kapcsolatára. A két fél mindegyike több területet tart ellenőrzése alatt, mint a szíriai háború többi szereplője és eddig nagyrészt elkerülték, hogy közvetlen konfliktusba kerüljenek, de eltérő elképzeléseik vannak Szíria jövőjéről.

A YPG részéről viszont hétfőn este volt, aki tagadta, hogy megállapodtak volna Aszaddal. Kedden ennek ellenére a szíriai állami tévében felvételeket mutattak arról, ahogy a szíriai kormányerők milíciái konvojban megérkeztek, és áthaladtak egy kurd ellenőrző ponton. A szíriai kurd hírügynökség, az Anha is megerősítette a milíciák érkezését.

A török hadsereg a környéket lőtte, az Anadolu török hírügynökség szerint figyelmeztető lövéseket adtak le. Az Anadolu azt állítja, hogy a szíriai kormánycsapatok ezek után vissza is vonultak. Recep Tayyip Erdoğan török elnök is bejelentette, hogy visszavonulásra kényszerítették a milíciákat, terroristáknak minősítve a kormánypárti csapatokat.

Jött egy tucatnyi kisteherautó, hogy Afrín felé haladjon tovább. A török tüzérségi tűz után megfordultak és elmentek. Ez az ügy le van zárva

– mondta az államfő az NTV televízió egyenes adásában.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter korábban támadással fenyegette meg a szíriai kormányerőket, amennyiben a kurdok segítségére sietnek. Recep Tayyip Erdoğan török államfő is azzal fenyegetett, hogy a szíriai kormánynak súlyos következményekkel kell szembenéznie, ha megállapodik a kurd milíciákkal.

Törökország szíriai hadműveletéről  itt írtunk bővebben>>>

Rovatok