Index Vakbarát Hírportál

Moszkva elismerte, hogy több tucat orosz állampolgár sebesült meg Szíriában

2018. február 20., kedd 18:49

Elismerte az orosz külügyminisztérium, hogy Oroszország és a Független Államok Közössége más tagállamainak állampolgárai vesztették életüket nemrég egy katonai összecsapásban Szíriában, a sebesültek száma pedig több tucatra tehető. Közleményében az orosz külügyi tárca sajtóosztálya ugyanakkor azt állította, hogy a harcban sem az orosz fegyveres erők tagjai, sem azok műszaki eszközei nem vettek részt.

A minisztérium szerint az érintettek segítséget kaptak az Oroszországba való visszatéréshez, és a tárca tudomása szerint „különböző egészségügyi intézményekben" kezelik őket. A dokumentum a harcok helyét és idejét nem nevezte meg, írja az MTI.

Marija Zaharova, a tárca szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az első adatok szerint öt orosz állampolgár vesztette életét február 7-én Szíriában az Egyesült Államok vezette koalíció katonai csapásában. Zaharova azt mondta, hogy az áldozatok nem voltak katonák és hogy az incidens részletei további tisztázásra szorulnak. Azt állította, hogy az érintett emberek nem fordulnak állami szervekhez az utazásuk lebonyolításához, és illegálisan kerülnek katonai műveleti területre.

Az orosz külügyminisztérium korábban dezinformációnak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint orosz zsoldosok százai veszhettek oda a február 7-ről 8-ra virradó éjszaka Deir-ez-Zór tartományban lezajlott összecsapásban.

Rovatok