Index Vakbarát Hírportál

Haiti ideiglenesen visszavonta az Oxfam működési engedélyét

2018. február 22., csütörtök 20:47

Haiti kormánya ideiglenesen, két hónapra felfüggesztette az Oxfam nagy-britanniai székhelyű globális segélyszervezet működési engedélyét a szigetországban - jelentették be csütörtökön Port-au-Prince-ben.

A döntést az elmúlt hetekben kirobbant szexuális visszaélési botrány miatt hozták, amelybe a szervezet néhány tagja keveredett bele, írja az MTI. Aviol Fleurant külföldi együttműködési miniszter közlése szerint bebizonyosodott, hogy az Oxfam súlyos hibákat követett el 2010-2011-ben, és egyes alkalmazottai és vezetői megsértették Haiti népének méltóságát.

A segélyszervezet működésének engedélyezéséről a két hónap elteltével hozzák meg a végleges döntést - közölte egy nyilatkozatban a miniszter.

Az Oxfam a 2010-es pusztító földrengés következményeinek elhárításán dolgozott a legszegényebb karib-tengeri országban.

Mint arról beszámoltunk, csak kurvaháznak nevezte az Oxfam brit segélyszervezet haiti vezetője munkatársaival a szervezet által bérelt vendégházat, ahol a 2010-es földrengés után szexpartikat tartottak, a rettenetes helyzetben lévő karibi ország nőit fogadták. Anglia haiti nagykövete szerint kislányok is részt vettek az orgiákon. A szervezet igazgatóhelyettese lemondott, az Európai Bizottság és a brit kormány is közölte: ha tényleg megtörtént ez az egész, akkor többé nem támogatják a nagy múltú szervezetet.

Sőt, Jovenel Moise haiti elnök is megnyilvánult már az ügyben: 

Az Oxfam brit segélyszervezet munkatársai által elkövetett szexuális visszaélés csak a jéghegy csúcsa, a többi segélyszervezetet is át kell világítani

- mondta a Reuters hírügynökségnek adott telefoninterjúban.

Rovatok