Index Vakbarát Hírportál

Csúfosat bukott a szlovén hadsereg, kirúgták a vezérkari főnököt

2018. február 22., csütörtök 22:40

A szlovén kormány csütörtökön leváltotta Andrej Osterman vezérkari főnököt és helyettesét, Alan Gedert, miután a 800 fős szlovén NATO-zászlóalj megbukott egy múlt heti harckészültségi ellenőrzésen, írja az MTI Miro Cerar kormányfő bejelentése nyomán.

A szlovén elitalakulat az öt vizsgált területből (tervezés, tevékenység, logisztikai támogatás, kommunikáció és adminisztráció) csak az egyiken kapott elégséges osztályzatot, ezért nem kapta meg a "harckész" minősítést a NATO szakembereitől.

A szlovén POP-TV beszámolója szerint a katonák nem tudtak manőverezni a terepen, a felszerelésük sem volt megfelelő, a csizmáiknak levált a talpa, illetve többen kértek orvosi segítséget fagysérülések és kihűléses tünetek miatt.

Mivel a védelmi törvény értelmében a hadsereg vezérkari főnöke felelős a hadsereg összes egységének megfelelő felkészültségéért és a nemzetközi szerződésekből eredő katonai kötelezettségek teljesítéséért, Andrej Ostermant (a helyettesével együtt) felmentették.

A kormányt meglepte a zászlóalj bukása, 2016-ban ugyanis további pénzeszközöket különített el a hadsereg számára, hogy növelje annak felkészültségét. A miniszterelnök egyúttal elrendelte, hogy a védelmi miniszter egy hónapon belül tegyen meg mindent azért, hogy a zászlóalj javítani tudjon a hatékonyságán.

Rovatok