Index Vakbarát Hírportál

Belebukott a hűtlenségbe az ausztrál kormányfőhelyettes

2018. február 23., péntek 07:36 | aznap frissítve

Barnaby Joyce ausztrál kormányfőhelyettes bejelentette, hogy hétfőn lemond tisztségéről és az általa vezetett Nemzeti Párt vezetéséről is.

A katolikus, 24 éve házas, négy gyerekes, most 50 éves Joyce, aki a választás során családi értékekkel kampányolt, nemrég még azt mondta, nem áll szándékában lemondani amiatt, hogy viszonyt kezdett korábbi sajtótitkárával, aki jelenleg gyereket vár tőle. Joyce-on ugyanakkor nagy lett a nyomás, nem csak az ausztrál kormányfő várta el, hogy lemondjon, hanem a szenátus is - főként azután, hogy kiderült, a sajtótitkárként dolgozó szerető két igencsak jól fizető állást is kapott, miután távozott a kormányfőhelyettes irodájából.

Joyce ugyanakkor közölte, parlamenti mandátumáról nem mond le, mert biztosítani akarja, hogy a Malcolm Turnbull miniszterelnök vezette kormánynak megmaradjon az egyfős többsége a törvényhozásban. Mint mondta, annak hatására mond le, hogy pártjánál megvádolták őt szexuális zaklatással.

Joyce tagadta sajtóértekezletén, hogy bárkit szexuálisan zaklatott volna. Azt kérte, ha van egy ilyen vád ellene, akkor tegyenek feljelentést a rendőrségen.

A koalíciós megállapodás értelmében a Nemzeti Pártnak új vezetőt kell választania, aki automatikusan a kormányfőhelyettes is lesz.

Rovatok