Index Vakbarát Hírportál

Már májusban Jeruzsálembe költözik az amerikai nagykövetség

2018. február 23., péntek 22:32

Májusban, Izrael megalapításának hetvenedik évfordulójára költözik majd Jeruzsálembe az amerikai nagykövetség, írja a New York Times az amerikai külügyminisztérium pénteki hivatalos bejelentése után.

Izrael 2018. május 14-én ünnepli függetlenségének hetvenedik évfordulóját, a nagykövetség áthelyezésének időpontja így az országban élő palesztinok számára külön pofon. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet főtitkára, Saeb Erekat pénteki közleményében úgy fogalmazott, hogy az időpontválasztás minden arab és muzulmán érzéseit sérti.

Donald Trump decemberben jelentette be, hogy országa izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át, illetve egyúttal Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el.  Jeruzsálem vitatott státusza miatt jelenleg az összes nagykövetség Tel-Avivban működik, a költöztetésnek tehát hatalmas szimbolikus jelentősége van.

A nagykövetség kezdetben az amerikai konzulátus épületében működik majd, de 2019 végéig teljesen új épületbe költözik majd, már keresik is neki a végleges helyet, írja a pénteki bejelentés nyomán az MTI is.

Közben Trump pénteken a konzervatív mozgalom konferenciáján ismét hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismeri el. Az elnök a marylandi beszédében azt mondta, óriási nyomás volt rajta, rengetegen könyörögtek neki azért, hogy ne tegye meg, amire készül, ő azonban azt felelte nekik: "Meg kell tennünk, mert ez a helyes dolog."

Trump ugyanitt arra szólította fel a híveit, hogy az őszi, félidős választásokon "lássák el a baját a demokratáknak", Hillary Clintont pedig ismét csalónak nevezte, mire a jelenlévők "börtönbe vele!" felkiáltásokkal és ovációval szakították félbe a beszédet. Az elnök a floridai lövöldözés kapcsán újra kiállt az iskolákban dolgozók fegyverhez juttatása mellett, szerinte ugyanis, ha a tanároknak lett volna fegyverük, az egyikük még időben szétlőhette volna a lövöldözőt.

Rovatok