Index Vakbarát Hírportál

Földig rombolták a rohingják falvait Mianmarban

2018. február 23., péntek 12:51

Műholdas felvételek tanúsága szerint a mianmari kormány buldózerekkel tünteti el az északnyugati Arakán államban azokat a falvakat, ahonnan a muszlim rohingja kisebbség elmenekült a hadsereg tisztogatási kampánya elől - közölte pénteken a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezetre hivatkozva az MTI.

A HRW információi szerint a mianmari kormány nehézgépekkel eddig 55 faluban tette a földdel egyenlővé az épületeket és pusztította el a növényzetet 2017 vége óta.

"Az elpusztított falvak közül sok helyen véres atrocitásokat követtek el katonák rohingják ellen. Ezeket a helyszíneket meg kellene őrizni, hogy a jogsértések feltárására kijelölt ENSZ-szakértők megvizsgálhassák a bizonyítékokat és azonosítani tudják a felelősöket" - hangsúlyozta Brad Adams, a HRW ázsiai igazgatója. Hozzátette: ha földgyaluval eltüntetik ezeket a településeket, akkor az

azzal a veszéllyel jár, hogy a valaha ott élt rohingják emlékét is eltüntetik, és ellehetetlenítik, hogy az áldozatoknak bárki igazságot szolgáltathasson a jövőben.

A mianmari kormány korábban azt állította, hogy a szóban forgó területeket jobb minőségű utak és házak megépítésére készítik elő.

Banglades és Mianmar ugyan tavaly november megállapodott a rohingja menekültek visszatelepítéséről, ennek azonban a gyakorlatban nincsenek meg az alapvető feltételei az ENSZ szerint.

Tavaly augusztus vége óta a rohingja muszlim kisebbség csaknem 700 ezer tagja menekült Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg tisztogató akcióba kezdett rohingja felkelők összehangolt támadását követően.

Az ENSZ szerint az etnikai tisztogatás iskolapéldája történt a mianmari rohingjákkal - erről ebben a cikkünkben olvashat többet:

Rovatok