Index Vakbarát Hírportál

Bezárták a kereszténység egyik legszentebb templomát Jeruzsálemben

2018. február 25., vasárnap 18:00

Átmenetileg bezárják Jeruzsálemben a keresztény vallás egyik legfontosabb szentélyét, a Szent Sír-templomot. A hagyomány szerint ezen a területen feszítették keresztre, majd temették el Jézust, és itt történt a feltámadás is. Ennek megfelelően a templomot zarándokok és turisták ezrei látogatják.

A Golgota feltételezett helyén a 4. században épült (aztán leégett és a 7. században újjáépített) templomot három egyház, a római katolikus, az örmény, és a görög ortodox tartja fenn közösen, és most az ő közös döntésük nyomán zár be. Az indok az új izraeli adótörvény, ami egyrészt az egyházak adómentességébe nyúl bele, másrészt felhatalmazást ad az államnak, hogy bizonyos körülmények között egyházi ingatlanokat foglaljon le.

Az egyházak szerint az új szabályozás keresztényellenes és rasszista, és a zsidóüldözés éveinek törvényeire emlékeztet. A törvény támogatói viszont azt mondják, hogy az nem templomokra vagy kegyhelyekre vonatkozik, hanem az egyház tulajdonában levő lakóingatlanokra, és a bérlőket védi attól, hogy egyszerűen eladják a fejük fölül az otthonukat. Az adómentesség pedig az egyházi tulajdonban levő kereskedelmi egységeket - például szállodákat vagy éttermeket - érinti csak, amik töltenek be semmilyen vallásos vagy jótékonysági funkciót, így tulajdonképpen semmi nem indokolja, hogy ne adózzanak.

Legutóbb 1900-ban zárt be politikai tiltakozásból a Szent Sír-templom, akkor egy napos zárvatartással tiltakoztak, mert zsidó telepesek költöztek a közelbe. Hogy most mennyi ideig marad zárva zárva a templom, egyelőre nem tudni.

Rovatok