Index Vakbarát Hírportál

Ezrek emlékeztek Moszkvában Putyin meggyilkolt főkritikusára

2018. február 25., vasárnap 18:02

 

Több ezer ember vonult végig vasárnap Moszkva központjában a három éve meggyilkolt orosz ellenzéki vezetőre, Borisz Nyemcovra emlékezve – írja az MTI. Bár az orosz rendőrség csak 4500-ra becsülte a felvonulók számát, a szervezők szerint 35 ezer ember vett részt az emlékmeneten.

Borisz Nyemcovot, aki Borisz Jelcin elnöksége idején miniszterelnök-helyettes és kormányzó, majd később Vlagyimir Putyin ellenzékének kulcsfigurája volt, 55 éves korában, 2015. február 27-én lőtték le a Moszkva folyón átívelő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A gyilkosság állítólagos csecsen elkövetőit, köztük Ramzan Kadirov csecsen elnök biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte egy moszkvai bíróság.

Nyemcov bűne gyilkosainak szemében az lehetett, hogy a Nyugat-barát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról. Megölése egy nappal előzte meg azt a – délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó – nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek Nyemcov az egyik szervezője volt.

Nyemcov családtagjai és politikustársai az orosz igazságszolgáltatás teljes kudarcának nevezték a nyomozást, kételkedtek az eljárás tisztaságában, mondván, az nem vezetett el a bűncselekmény valódi megrendelőjéhez. Bírálták, hogy a Kreml nem volt hajlandó vizsgálatot elrendelni Ramzan Kadirov közvetlen környezetében. Az orosz vezetés több alkalommal is valótlannak nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint köze lenne az ismert ellenzéki meggyilkolásához.

Washington beelőzte Moszkvát

A hatóságok által engedélyezett emlékmeneten a részt vevő ellenzéki pártok és csoportosulások, politikusok "Nem félünk", "Emlékezünk és nem bocsátunk meg", "Ezek a golyók mindannyiunkban ott vannak" feliratú táblákkal vonultak végig az orosz főváros utcáin. A menetben ott volt a márciusi orosz elnökválasztás két jelöltje, Kszénia Szobcsak és Grigorij Javlinszkij is.

Csütörtökön emléktáblát is elhelyeztek Nyemcov egykori belvárosi lakóházán. A tábla elhelyezését a Malaja Ordinka 3. címen található házon Szobcsak kezdeményezte, aki a Polgári Kezdeményezés nevű párt jelöltjeként indul a március 18-i elnökválasztáson. Szobjanyin szerint az önkormányzat illetékes bizottsága csütörtökön hagyta jóvá a politikus emlékének közpénzből való megörökítését.

A helyzet politikai pikantériája, hogy Washington Moszkvát megelőzve döntött Nyemcov emlékének megörökítéséről: az amerikai főváros önkormányzata januárban döntött úgy, hogy róla nevezik el az orosz nagykövetség épületével szembeni kis teret. Moszkva vezetése viszont többször is felszámoltatta azt az ideiglenes emlékhelyet, amelyet a gyilkosság helyszínén, a Kreml közvetlen közelében alakítottak ki a politikus szimpatizánsai.

Rovatok