Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban már két terrortámadást hiúsítottak meg idén

2018. február 25., vasárnap 19:03

Január 1-je óta két tervezett terrortámadást hiúsítottunk meg, amelyeket még nem véglegesítettek teljesen, de több ember már azon dolgozott, hogy végrehajtsa őket

– mondta Gerard Collomb francia belügyminiszter az Europe 1 rádióban a Local francia kiadása szerint.

Collomb csak annyit árult el a megakadályozott támadásokról, hogy az egyiket az ország keleti felében, a másikat a nyugatiban tervezték; illetve hogy az egyik célpontja egy nagy sportcsapat, a másiké a fegyveres erők voltak. A rendőrség több feltételezett iszlamista terrorista megfigyelésével szerzett tudomást a szervezkedésről, és a résztvevőket le is tartóztatták.

Az országban az utóbbi három évben elkövetett iszlamista terrorakciók miatt Franciaországban továbbra is a legmagasabb fokú terrorkészültség van érvényben. 2015-ben előbb a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás, majd a Bataclan és több más helyszín elleni összehangolt támadássorozat rázta meg az országot, illetve egész Európát. 2016-ban Nizzában hajtott teherautóval a tömegbe egy terrorista. 2017-ben  ilyen súlyos támadás nem történt, de összesen három ember meghalt két különálló támadásban.

A hivatalos statisztikák szerint tavaly 20 támadást sikerült meghiúsítaniuk a hatóságoknak.

Rovatok