Index Vakbarát Hírportál

Lemondta washingtoni útját a mexikói elnök, miután telefonon összeveszett Trumppal

2018. február 25., vasárnap 09:30

Enrique Pena Nieto mexikói államfő lemondta tervezett washingtoni látogatását, miután feszültségterhes telefonbeszélgetést folytatott Donald Trumppal – számolt be szombaton meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

A tervek szerint Nieto februárban vagy márciusban kereste volna fel az amerikai fővárost, a február 20-án lezajlott 50 perces telefonbeszélgetés miatt azonban úgy döntött, mégsem megy. Nieto a beszélgetés során garanciát kért arra, Trump a tárgyalásokon a Fehér Házban nem fog nyilvánosan ragaszkodni ahhoz, hogy a két ország határán emelendő fal építési költségeit Mexikó fizesse. Az amerikai elnök viszont ezt nem akarta szavatolni, és a két fél nem tudott kompromisszumot kötni.

A lap egyik mexikói hivatalos forrása azt mondta, a telefonbeszélgetés során Trump "kikelt magából". Az is kiderült, hogy néhány nappal ezelőtt, február 14-én a Fehér Házban a felek előzetes konzultációt folytattak a látogatásról, amelyen gyakorlatilag megállapodtak Nieto látogatásának körülményeiről - számolt be a The Washington Post. Ez utóbbi konzultáción Luis Videgaray mexikói külügyminiszter, Trump veje és főtanácsadója, Jared Kushner, Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó és más magas rangú tisztviselők vettek részt.

A cikkben szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a mexikói államfő a történtek ellenére megpróbál majd tavasszal ellátogatni Washingtonba, és a két politikus az áprilisi Summit of the Americas csúcson is találkozhat Limában.

Rovatok