Index Vakbarát Hírportál

Putyin tűzszünetet rendelt el Szíriában

2018. február 26., hétfő 14:01 | aznap frissítve

A fegyverszüneti megállapodás elszabotálását célzó provokációnak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn Moszkvában azokat az állításokat, amelyek szerint a Bassár al-Aszad szíriai elnökhöz hű erők vetettek be klórgázt a Damaszkusztól keletre elterülő Kelet-Gúta térségben - írta az MTI. 

Lavrov közölte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) elfogadott tűzszüneti megállapodás akkor lép majd életbe, ha az összes érintett egyetért majd a végrehajtás módjában. Az orosz diplomácia vezetője elmondta, felkészült arra, hogy gáztámadásokról szóló újabb hamis jelentések látnap majd napvilágot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint "rendkívül nyugtalanító" a terroristák tevékenysége miatt Kelet-Gútában kialakult helyzet. A vegyifegyver-támadásról szóló jelentésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz védelmi tárca korábban közölte, hogy a terroristák ilyen eszközökkel provokációkat hajthatnak majd végre.

Elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a nap második felében beszélni fog a BT többi négy állandó tagjának vezetőivel. Mint mondta, a szíriai helyzet témája volt az orosz vezető vasárnap Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetésének is.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes Moszkva "komoly aggodalmának" adott hangot amiatt, hogy több ország, köztük az Egyesült Államok erő alkalmazásával fenyegette meg Damaszkuszt. Hangsúlyozta, hogy ez ellentétes lenne a 2401-es BT-határozattal.

Vaszilij Nyebenyzja orosz ENSZ-nagykövet közölte: Oroszország azért támogatta a szombaton egyhangúlag elfogadott BT-határozatot, mert az arra ösztönzi a Szíriában szembenálló feleket, hogy mielőbb szüntessék be a harcokat, végrehajtsák a korábban elért megállapodásokat, továbbá kezdjenek tárgyalásokat az általános feszültségcsökkentésről és hosszan tartó humanitárius tűzszünetekről az ország egész területén. Hangsúlyozta, hogy a tűzszüneti megállapodás nem terjed ki a terrorszervezetekre.

Hogy mi is történik már megint Szíriában, arról itt írtunk részletesen. 

Humanitárius tűzszünet

Humanitárius napi tűzszünetek megtartását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai kormány ellen harcoló felkelők kezén lévő, Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútánál - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn Moszkvában.

A Sojgu által kiadott közlemény szerint keddtől kezdődően reggel 9-től délután 2-ig lesz tűzszünet a szíriai főváros elővárosánál. A miniszter szerint az orosz haderő segítséget nyújt majd a polgári lakosság evakuálásához.

A bejelentést az orosz védelmi tárca vezetője két nappal azután tette meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amelynek értelmében 30 napos tűzszünetet kell bevezetni Szíriában.

Rovatok