Index Vakbarát Hírportál

Olasz gengszterek után nyomozott a meggyilkolt szlovák újságíró

2018. február 26., hétfő 21:25

Halála előtt Szlovákiában élő, olasz szervezett bűnözői körökhöz köthető olasz állampolgárok gyanús ügyeiről írt cikket Ján Kuciak, a vasárnap barátnőjével együtt holtan talált szlovák újságíró - ezt írja a Politico oldalán Tom Nicholson tényfeltáró újságíró, aki évekig Szlovákiában dolgozott és Kuciak barátja volt. 

Nicholson szerint Kuciak olasz újságírókkal közösen arról írt, hogy hogyan nyernek nagy uniós pályázatokat Szlovákiában olyan olaszok, akik a szicíliai maffia calabriai megfelelőjéhez, a  ‘Ndrangheta nevű szervezethez köthetők. Nicholson nem ír sokat arról, hogy mit is csináltak vagy csinálnak ezek az emberek Szlovákiában és hogyan akasztják le az uniós megbízásokat, de azt írja, neki voltak képei arról, ahogy az olaszok egyik vezetője arra próbál rávenni embereket, hogy Robert Fico pártjára, a Smer-re szavazzanak. 

Nicholson ugyan nem írja le explicit, hogy szerinte az olaszok lőhették le Kuciakot és a barátnőjét Nagymácsédon, de azt írja, hogy Szlovákiában még a rendszerváltás utáni viharos években sem lőttek le újságírókat, amikor Magyarországhoz hasonlóan Szlovákiában is eluralkodott a szervezett bűnözés. Megverni megvertek és megfenyegettek újságírókat szlovák gengszterek több alkalommal is a 90-es években, de olyan, hogy kivégezzenek egy riportert, olyan nem fordult elő. 

Rovatok