Index Vakbarát Hírportál

Nyugatra akart utazni a kilencvenes években Kim Dzsongil

2018. február 27., kedd 20:30 | aznap frissítve

Jogellenesen beszerzett brazil útlevelekbe kért vízumokat nyugati országokba az 1990-es években Kim Dzsongun észak-koreai vezető, valamint apja és elődje, Kim Dzsongil – írja a Reuters értesüléseire hivatkozva az MTI.

A brit hírügynökség több, korábban nem ismert brazil útlevél fénymásolatához jutott hozzá, melyekben az Észak-Koreát jelenleg vezető Kim Dzsongun és a 2011-ben elhunyt Kim Dzsongil fényképe látható, és nyugati vízumokat igényeltek bele. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú nyugati tisztviselő szerint egyértelműen a korábbi és a jelenlegi diktátor képe látható az útlevelekben, ami utazási szándékot mutat, ezzel arra utal, hogy a család egy lehetséges menekülőutat készített elő magának.

Észak-Korea brazíliai nagykövetsége nem kívánta kommentálni az ügyet, a brazil külügyminisztérium azonban vizsgálatot indított az ügyben. Egy névtelen brazil forrás is megerősítette, a két dokumentum valódi, üresen küldték őket a konzulátusra. Másik négy nyugat-európai forrás pedig amellett tanúskodott, hogy a Josef Pwag és Ijong Tchoi nevekre szóló dokumentumokkal legalább két nyugati országba kértek vízumot, azt azonban nem tudni, hogy kaptak-e beutazási engedélyt.

Egyes források szerint az útleveleket használták brazil, japán és hongkongi utazások során is. Egy japán újság szerint egyébként Dzsongun még gyermekként, 1991-ben is volt már brazil útlevéllel Tokióban, még a fent említett két dokumentum kiadása előtt. A jelenlegi diktátor képével ellátott útlevélen egyébként 1983-as születési dátum szerepel, de pontosan nem lehet tudni, hogy mikor született, így csak annyi biztos, hogy az okirat kiállításakor 12 és 14 év között lehetett. 

Rovatok