Index Vakbarát Hírportál

Kárpátaljai kormányzó: A rendvédelmi szervek munkája csapnivaló

2018. február 27., kedd 23:00

Ahogy arról mi is beszámoltunk, keddre virradóra ismét felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, melynek következtében az épület földszinti része teljesen kiégett.

Barta József, a KMKSZ alelnöke a sajtónak már korábban elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat, szerinte ugyanis nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó. 

A gyújtogatást a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatallal közös nyilatkozatában is elítélte a KMKSZ, kifejezve azt a meggyőződésüket, hogy sem máshonnan jött, sem helyi provokátoroknak nem fog sikerülni egymásnak ugrasztani a kárpátaljai embereket.

Az utóbbi években a soknemzetiségű Kárpátalján több kísérlet is volt a helyzet nemzetiségi alapon történő destabilizálására, ezek elsősorban az ukránok és magyarok egymásnak ugrasztására irányultak.

– írták, utalva ezzel a vereckei honfoglalási emlékmű bűnözők által tervezett felrobbantására tavaly októberben és a KMKSZ-székház felgyújtására irányuló február 4-i próbálkozásra. A dokumentumban kijelentették, hogy ezek a provokációk nem lesznek sikeresek, csak összekovácsolják az ukránokat és magyarokat, valamint a Kárpátalján békében, egyetértésben élő, egymással toleráns többi nemzetiséget.

Hiába a fokozott védelem

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is elítélte az újabb támadást, és azt ígérte, nem hagyják magukra a magyarokat. Arról is beszélt, hogy a gyújtogatásokat végrehajtó provokátorok tevékenységének szisztematikussága és hasonlósága miatt meg van győződve arról, hogy kívülről megrendelt bűntettekről van szó.

Erről írt Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó is, aki egyenesen azt mondta, az orosz titkosszolgálatok állnak a gyújtogatás mögött, az FSZB ugyanis szerinte többször szervezett provokációkat Kárpátalján. Kiemelte azt is, hogy csodálkozik a rendvédelmi és erőszakszervezetek gyenge reagálásán, ugyanis hétfőn hiába utasította a rendőrséget többek közt a KMKSZ székház fokozott védelmére, azt mégis felgyújtották, az elkövetők pedig szabadon távozhattak a helyszínről.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a rendvédelmi szervek munkája csapnivaló, szerinte pedig a legfelsőbb vezetésnek ennek megfelelő módon kéne értékelni a tétlenségüket. Kárpátalja kormányzója egyébként február 21-én arról számolt be, hogy az ukrán hatóságok azonosítottak két lengyel állampolgárt, Adrian M.-t és Tomasz Sz.-t, akik február 4-én megpróbálták felgyújtani a KMKSZ épületét. Moszkal beszámolt arról is, hogy a két férfi a Falanga nevű radikális szélsőjobboldali szervezet tagja.

Előretörőben a szélsőséges eszmék

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség egy nyilatkozatában mélységesen elítélte a KMKSZ ungvári székházának barbár felgyújtását, a támadást pedig az ukrajnai nemzeti kisebbségek, az ukrajnai kisebbségi jogérvényesítés és érdekképviselet ellen elkövetett durva merényletnek tekintik.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) is aggodalmának adott hangot a gyújtogatás miatt, és nyomatékosította, tiltakozik a megfélemlítés minden formája ellen.

A magyar kormány és több más politikai szereplő – a Fidesz, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik – is elítélte a KMKSZ ungvári központi irodája elleni, kedd hajnalban végrehajtott támadást. A Külgazdasági és Külügyminisztérium jelezte, bekéreti Ukrajna budapesti nagykövetét a gyújtogatás miatt, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pedig segítséget nyújt az ungvári székház helyreállításához.

Rovatok