Index Vakbarát Hírportál

Az afgán gazdaság új világrekordot állított fel

2018. március 1., csütörtök 13:36

Aggodalmának adott hangot csütörtökön közzétett éves jelentésében az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (INCB) amiatt, hogy megállíthatatlannak tűnik az afganisztáni ópiumtermelés felívelése. Tavaly a hatóságoknak ugyan sikerült megsemmisítenie 750 hektárnyi mákföldet, de ez alig 0,25 százaléka az Afganisztánban található teljes máktermesztő területnek. Az ópiumipar meg sem érezte ezt a veszteséget,

2017-ben rekordmennyiségű, 9000 tonna ópiumot állítottak elő az országban, ami 87 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az INCB az adatokra hivatkozva ezért arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy segítsenek a világ legnagyobb ópiumtermelő országának féken tartani a területén folyó kábítószer-kereskedelmet. 

Az afganisztáni ópiumüzlet szinte teljes egészét a tálibok tartják ellenőrzés alatt; az iszlám szélsőségesek az utóbbi években a termelési lánc és a kereskedelem teljes folyamatába bekapcsolódtak. A szervezet rámutatott arra, hiába próbálják egyre intenzívebb katonai erőfeszítésekkel megfékezni a 2001-es vereségük után az utóbbi években feltámadt a tálibokat, az országot hosszú távon csak úgy lehet sikeresen stabilizálni, ha hatékonyan fel tudják számolni a kábítószerekre épülő gazdaságot.

(MTI)

Rovatok