Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak többsége szerint Trump rasszista

2018. március 1., csütörtök 05:48 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 57 százaléka úgy gondolja, hogy Donald Trump amerikai elnök rasszista - derül ki az AP hírügynökség és a NORC közvélemény-kutató intézet szerdán ismertetett felméréséből.

A feketék több mint nyolcvan százaléka, a spanyol ajkú amerikaiak mintegy háromnegyede és a fehérek csaknem fele tartja rasszistának az elnököt. Pártszimpátia mentén is nagyok az eltérések: a Demokrata Párt felé hajlók mintegy 85 százaléka tartja fajgyűlölőnek az elnököt, míg a republikánusokkal rokonszenvezők között csak 21 százalék az így gondolkodók aránya, írja az MTI.

A megkérdezettek közül 57 százalék gondolja azt, hogy az elnök politikája a muszlimok kárára válik. 56 százalék pedig úgy véli, hogy az elnök politikája árt a spanyol ajkúaknak. A teljes felnőtt lakosság 47 százaléka, de a feketék háromnegyede szerint Trump politikája nem jó a feketéknek.

Trump korábban következetesen tagadta a rasszizmus vádját. Pár hete egy interjúban azt mondta, ő "az egyik legkevésbé rasszista", akivel az újságírók valaha találkoztak.

Rovatok