Index Vakbarát Hírportál

30 francia képviselő éjszakázott az utcán

2018. március 1., csütörtök 15:43

Harminc, nemzeti trikolórt viselő önkormányzati képviselő töltötte a szerda éjjelt az utcán Párizsban, hogy az idei tél egyik leghidegebb éjszakáján hívja fel a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a hajléktalanok helyzetére. Franciaországban mintegy 140 ezren töltik a szabadban az éjszakát, az év első két hónapjában pedig húsz hajléktalan fagyott halálra a francia fővárosban.

Az akcióban valamennyi politikai párt képviseltette magát, de az ötven jelentkező közül a hideg miatt csak harmincan jelentek meg végül. Az akciót kezdeményező Mama Sy, a Párizshoz közeli Etampes város alpolgármestere képviselőtársaival a párizsi Austerlitz pályaudvar környékén éjszakázott, és bevallotta, hogy képtelen volt elaludni:

Hogy aludtam-e? Nem, nem aludtam. De hogyan lehetne aludni, miközben havazik? Mínusz négy fok van, hogyan lehetséges?

De panaszkodni nem akart „miközben mások folyamatosan ilyen helyzetben vannak" Anne Lebreton, aki a párizsi Marais negyed kormánypárti alpolgármestere egy rövid időre elbóbiskolt a tornaszőnyegből és két hálózsákból álló ágyában, de kollégái inkább virrasztottak. Lebreton szerint valamennyi önkormányzati képviselőnek foglalkoznia kell a lakhatási problémával azért, hogy az embereknek ne kelljen az után aludniuk.

A képviselők a francia sajtóban nagy visszhangot kiváltott demonstrációjukkal el akarják érni, hogy fogadja őket az államfő, de legalább egy illetékes miniszter, akivel meg tudják vitatni a hajléktalanok helyzetét.

Párizsban mintegy 3 ezer, az utcán éjszakázó hajléktalant számoltak össze február közepén a fővárosi önkormányzat szakemberei mintegy 1700 önkéntes segítségével. Az akció előzménye az volt, hogy heves vita robbant ki a hajléktalanokat segítő egyesületek és a kormány között, miután január 30-án Julien Denormandie területfejlesztési államtitkár azt állította, hogy Párizsban és környékén alig ötven egyedülálló férfi él csak az utcán.

(MTI)

Rovatok