Index Vakbarát Hírportál

Lemondott pártja éléről a volt olasz kormányfő a választási kudarc után

2018. március 5., hétfő 19:41

Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő bejelentette, hogy pártja választási veresége miatt lemond a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkári tisztségéből. Renzi megismételte a korábbi kijelentését, miszerint a PD ellenzékbe vonul a következő parlamenti időszakra, írja az MTI. A PD-nek nem szabad semmilyen megállapodást kötnie a „szélsőséges pártokkal", tette hozzá.

Hétfőn korábban az ANSA olasz hírügynökség már egy párton belüli forrás alapján megírta Renzi távozását, de akkor a PD szóvivője azt még nem erősítette meg.

A Demokrata Párt azután roggyant meg, hogy a nagy tervekkel induló Renzi 2016-ban  elbukta a reformjairól szóló alkotmányos népszavazást . Azonban ettől függetlenül sem vonult háttérbe, ő vitte a mostani kampányt, nem pedig a technokrata kormány élén azóta az országot vezető Paolo Gentiloni miniszterelnök. Pedig  a baloldali szavazók többsége is Renzit okolta a balközép összeomlásáért, és Berlusconi visszakapaszkodásáért, a párt balszárnyából pedig többen konkrétan kiváltak, mert túl centristának tartják a politikáját.

Az idáig kormányon lévő PD a vasárnap tartott parlamenti választáson csak a szavazatok 19 százalékát szerezte meg, és a kisebb szövetségeseivel együtt sem ért el többet 23 százaléknál. Ezzel messze elmaradt mind az elitellenes, euroszkeptikus 5 Csillag Mozgalom (M5S), mind a jobbközép pártszövetség eredményétől. A jobboldalon belül Silvio Berlusconi Hajrá Olaszország pártját beelőzte a szélsőséges, migráció- és Európa-ellenes Északi Liga, aminek elnöke, Matteo Salvini így igényt tart a miniszterelnökségre.

Azonban a választási eredmény valójában totális patthelyzetet jelent, egyelőre nem tudni, milyen új kormánya lehet majd Olaszországnak.

Rovatok