Index Vakbarát Hírportál

Svájci bankszámlái miatt törölnék Putyin egyik ellenfelét

2018. március 5., hétfő 18:34

Tizenhárom svájci bankszámlája volt Pavel Grugyinyin kommunista elnökjelöltnek, amikor bejelentette, hogy indul a közelgő oroszországi elnökválasztáson, jelentette be az orosz Központi Választási Bizottság.

Az információt a svájci adóhatóság osztotta meg Moszkvával. A választási bizottság eddig úgy tudta, hogy 2017 végén Grugyinyinnak két osztrák mellett két svájci bakszámlája volt. Alekszandr Kinyev, a bizottság tagja azt mondta, a testület mindeddig nem kapott hitelt érdemlő tájékoztatást arról, hogy a jelölt az állításának megfelelően bezáratta külföldi bankszámláit.

Kinyev szerint a számlákkal kapcsolatos félrevezetés elegendő alap lehet ahhoz, hogy Grugyinyint töröljék az elnökjelöltek listájáról, de a Központi Választási Bizottság még nem döntött arról, hogy az ügyben a legfelsőbb bírósághoz fordul-e.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást, amelynek a favoritja toronymagasan Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet egy február végi felmérése szerint Grugyinyin a szavazatok mintegy 7,5 százalékával a második helyen végezhet a 70 százalékra aspiráló Putyin mögött.

Az 57 éves Grugyinyin, aki a főváros közelében több mint két évtizede vezeti az epertermesztéséről ismert Lenin állami gazdaságot, Moszkva megye dumájának képviselője. Hivatalosan nem tagja a kommunista pártnak, Oroszország második legnagyobb taglétszámú és második legnagyobb frakcióval rendelkező politikai erejének. 2010-ig a kormányzó Egységes Oroszország tagja volt. A Szergej Udalcov nevével fémjelzett Baloldali Front december elején elnökjelöltjévé választotta.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának 73 éves vezetője december végén döntött úgy váratlanul, hogy maga helyett Grugyinyint indítja el az elnökválasztáson. Zjuganov, aki az 1996-os választásokon közel került a győzelemhez, de végül vereséget szenvedett Borisz Jelcintől, a 2012-es választásokon is a második helyen végzett. Akkor a szavazatok 17,2 százalékát kapta, 12,3 millióan szavaztak rá.

Az elnökválasztáson a Putyin fő kihívójának számító 41 éves Alekszej Navalnij az orosz választási bizottság tavaly decemberi döntése alapján nem vehet részt, sőt, a következő 10 évben nem indulhat az elnökválasztáson, mert mert gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Navalnij szerint az ellene felhozott vádak politikai koholmányok.

Rovatok